Diari La Veu del País Valencià
Reunió de Puig i Cebrián amb els alcaldes dels municipis afectats pels incendis
RedactaVeu / Carcaixent

Una vegada controlats els recents i devastadors incendis forestals, especialment, els originats a Carcaixent i Bolbait, que han afectat a més de 4.000 hectàrees en les comarques de La Ribera Alta i de la Canal de Navarrés, les diferents administracions –autonòmica i provincial– celebraran, aquest dimecres, a Carcaixent, una reunió amb els alcaldes dels nombrosos municipis afectats per les flames.

El president de la Generalitat, Ximo Puig; la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián i, representants de la Diputació de València assistiran a aquesta trobada en la qual es pretenen establir les bases de les ajudes per a les localitats afectades i del procés de regeneració de la superficie calcinada.

La reunió està prevista a les 12:30 hores d’aquest dimecres 22 de juny al saló de plens de l’Ajuntament de Carcaixent. Quan s’acabe, tindrà lloc una compareixença, al Palau de la Marquesa, per tal d’informar de les accions, mesures i acords adoptats.

Segons fonts de l’Ajuntament de Carcaixent, durant la reunió, l’alcalde d’aquest municipi, Paco Salom, demanarà al president de la Generalitat “seriositat i rigor” per fer front als efectes de l’incendi. Salom ha anunciat la seua intenció de sol·licitar, al president de l’executiu valencià, ajudes extraordinàries, ja que “estem davant d’una situació sense precedents. Carcaixent s’ha quedat pràcticament sense massa forestal i ara es necessitaran recursos per poder dur a terme la neteja i recuperació del terreny. Però, també hem d’anar més enllà i necessitem ajudes per dur a terme les tasques de prevenció per evitar que, d’ací uns anys, ens tornem a veure en una situació semblant.”

Segons el màxim representant municipal, cal que es treballe amb seriositat i rigor, en tant que, segons apunta, “necessitem el compromís ferm que van a destinar-se ajudes específiques per a Carcaixent”.

“Preocupació” de Carcaixent davant la próxima temporada de pluges

Una de les principals preocupacions, segons Salom, “vindrà en un parell de mesos durant la temporada de pluges”, ja que la zona cremada és conca de recepció “i tota l’aigua que caiga, tal com han quedat les muntanyes, correrà sense fre”. Per això, considera que cal actuar per retindre l’escorrentia i evitar l’erosió, “i això sols ho poden fer les administracions que són les que tenen els criteris tècnics, l’equipament i els recursos”.

Per altra banda, Paco Salom també ha destacat que calen fons específics per a dur a terme actuacions de regeneració i reforestació, per tal que la zona cremada recupere el paisatge original, en especial el Paratge Natural de l’Hort de Soriano, “una zona emblemàtica amb un gran valor sentimental per als carcaixentins i carcaixentines que s’ha vist molt afectada per l’incendi”, ha afegit.

Actualment, l’incendi es troba controlat i efectius de bombers i brigades de la Diputació de València continuen vigilant la zona. A falta que es realitze l’estudi cartogràfic corresponent, es calcula que, aproximadament, unes 2.200 hectàrees s’han vist afectades, cosa que suposa el 80% de la massa forestal del terme de Carcaixent. Pel que fa als danys materials, encara s’està realitzant la valoració en els habitatges situats dins del perímetre de l’incendi. En principi, són pocs els immobles que s’han vist afectats, tot i que s’estima que hi ha nombroses parcel·les on el foc ha produït danys en elements exteriors i vegetació.

Comparteix

Icona de pantalla completa