Les propostes de Rajoy, Sánchez, Iglesias i Rivera per al País Valencià

23 juny 2016 01:00h

Xavier Pérez / València.

Pel País Valencià ja han passat els quatre candidats a la presidència del Govern espanyol. Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera han deixat els seus missatges, sobretot en clau estatal, i amb el lema “y tu más” mentre es recriminen el fracàs de la investidura i de la possible fallida de la propera temptativa.

Però, han recordat també els problemes que afecten els valencians amb pinzellades que han estat reforçades pels candidats valencians de les distintes formacions polítiques.

El candidat del PP a la reelecció, Mariano Rajoy, en el seu míting a Torrevella (el Baix Segura) va prometre que la seua formació apostarà al País Valencià per ”l'ocupació, les infraestructures, l'aigua i un finançament autonòmic lògic, sensat i raonable”.
 
Rajoy també va insistir que el PP defensarà l'educació concertada “davant els que la volen liquidar”, en clara referència al conseller Marzà, i va deixar clar que “la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols no es toquen”.
 
Per la seua part, el PSOE, després dels desencontres entre Pedro Sánchez i Ximo Puig, ha ficat en la seua agenda electoral el compromís d’una “solució a l'infrafinançament”. Això sí, en la qüestió del deute històric, Sánchez no té clar el tema de condonar-lo. Però Sánchez sí que ha reivindicat el Corredor Mediterrani (les principals obres haurien d'estar en una legislatura) i altres infraestructures, com el túnel passant de València, un contracte programa per al transport metropolità en els grans ciutats valencianes i la transferència dels rodalies.
 

Alacant va ser l’escenari elegit per Pablo Iglesias per a donar el seu míting, ja que la circumscripció del sud del país és clau perquè A la Valenciana tinga possibilitat de fer el ‘sorpasso’ al PP al País Valencià.

En aquest míting, Iglesias va afirmar que “els guanyarem al País Valencià i a Espanya. Hem demostrat que vam governar amb més eficàcia i més sentit comú que ells. El futur s'obri pas perquè en aquest país hi haja un govern decent", ha subratllat el líder de Podemos, qui ha censurat les portes giratòries i ha apostat per la derogació de la reforma laboral i per transformar l'actual sistema productiu.

Iglesias, en quasi totes les intervencions per tot l’Estat, ha defensat un ‘govern a la valenciana’.

Per la seua banda, el líder d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, en aquest acte va assenyalar que  “Alacant es va alçar per a traure el PP del govern i acabar contra la corrupció”.

El que sí que va parlar molt del País Valencià va ser Íñigo Errejón. En declaracions a la Veu va afirmar que Alacant ha estat massa temps exemple de corrupció i del saqueig de les institucions i ara pot ser exemple de la transparència i del canvi polític”.

Per últim, Albert Rivera, a l’acte celebrat a Serrans, es va comprometre a materialitzar dos assumptes que tots els partits prometen allí: l'engegada del corredor del Mediterrani i un nou finançament autonòmic, per “garantir l'educació i la sanitat amb un catàleg de serveis únic en tot Espanya i la llei de dependència".
 
Per a això, va anunciar que crearà un fons de cohesió social mitjançant el qual es garantisca que tots els pacients puguen acudir al metge en qualsevol part de l’Estat “sense traves” i que garantisca la llei de dependència.

Rivera va elogiar la capacitat dels valencians de sentir-se orgullosos de ser “valencians i espanyols” alhora.
 

 
 
 
next