Diari La Veu del País Valencià
Nit de ritus, foc i revetlles al País Valencià

RedactaVeu / País Valencià.

El País Valencià es prepara per a viure la nit més màgica de l’any. La nit de Sant Joan, amb centenars de tradicions ben arrelades a la nostra cultura, ens marca l’inici del cicle vital de l’estiu. Una nit que combina cultura, tradició i festa.

Són moltes les celebracions que, a tots els pobles i ciutats del nostre territori, converteixen aquesta nit en festiva. Des de temps immemorials, l’home ha celebrat el solstici d’estiu amb festes de foc. La festa que l’església cristiana va fer coincidir amb sant Joan Baptista s’ha convertit en una mena de celebració col·lectiva on, per tot arreu, la gent ix al carrer per a realitzar tot un munt de costums i pràctiques vinculades, ancestralment, amb el ritu solar i l’arribada del calor. La nit de San Joan esdevé un moment de pràctica socialitzadora d’exaltació de la vida on elements com el foc i l’aigua es barregen amb músiques i balls.

Per a celebrar aquesta màgica nit, per tot arreu, podem trobar tradicions, festa i diversió.

Flama del Canigó a la Societat Coral el Micalet.

Una entitat que enguany prepara la nit de Sant Joan de manera especial és Acció Cultural del País Valencià, la qual coordinarà esforços amb altres associacions cíviques i culturals perquè, després de 50 anys, la Flama del Canigó arribe a distints punts de les comarques valencianes. Aquesta iniciativa es va engegar el 1955 quan, des del món excursionista, es va dur endavant la iniciativa de pujar al cim del Canigó i d’engegar una flama que roman encesa tot l’any i que, d’alguna manera, representa el naixement de la llengua catalana. La flama, després, serà repartida per tot el territori lingüístic.

De la ciutat més gran al poble més menut s’ultimen els detalls per a gaudir de moltes i variades festes. A la ciutat de València està preparat el dispositiu que permetrà als ciutadans gaudir d’una nit de fogueres i festa a la platja de la Malva-rosa. Els accessos cap al passeig marítim de la ciutat estaran tallats al trànsit privat i es recomana fer ús dels transports públics, que aquesta nit reforcen els seus serveis.

La foguera Sèneca-autobusos guanyadora de les Fogueres d’Alacant 2016.

Per la seua banda, la ciutat d’Alacant està en plenes festes de Fogueres, però els veïns i visitants que vulguen gaudir de la nit màgica ho podran fer a la platja del Postiguet, la més urbana de la ciutat, on podran complir amb el ritu de banyar-se els peus al mar o botar les ones i seguir la tradició que afirma que complir amb aquest ritual assegura un any de bona sort.

Riu Viver a Viver.

Sens dubte, els pobles costaners viuen amb plenitud i accessibilitat la revetlla de Sant Joan amb foc i banys col·lectius, però, a l’interior del país, el ritu del bany també té lloc, per exemple, a Viver (l’Alt Palància) amb la tradició de La nit de la remullada.

Fins i tot, altres localitats fan festa i fira entre sants, com a Vinaròs (el Baix Maestrat) amb la Fira i Festa de Sant Joan i Sant Pere. Altres aprofiten per fer festa major, com és el cas d’Altea (la Marina Baixa) o Xàbia (la Marina Alta) amb el salt de la foguera amb la corona florida.

Anar de festa està bé, però, si hem de menjar, què farem? Doncs, tractar de fer un tast de la famosa coca de Sant Joan, de pasta dolça i bona cosa de fruita confitada, ben típica a la ciutat de Barcelona i d’altres indrets de les nostres terres.

Coca de Sant Joan.

I tampoc cal oblidar que el costum diu que aquesta nit és nit de bruixes i d’éssers fantàstics, dels quals també, a totes les nostres comarques, anem ben servits. Pel Maestrat, per exemple, caldrà estar atents als nyítols, que en altres contrades nostres anomenarem fullets. També és nit per a collir herbes remeieres que, per hores, adquireixen poders màgics.

Tradicions, festes, costums, menjars i tantes altres coses que converteixen aquesta nit de Sant Joan a les terres valencianes en, potser, la nit més intensa de l’any, on la majoria estarem a les platges, espais naturals que acolliran centenars de valencians per celebrar ritus, fer focs i gaudir de la revetlla.

Comparteix

Icona de pantalla completa