Viatges: Logronyo

10 juliol 2016 01:00h
GettyImages - Logroña
Per El Tot Granollers / AMIC

Habitants
Més de 150.000 habitants.

Superfície
79,57 km2.

Ubicació
Logronyo és un municipi situat al nord d’Espanya, capital de la Comunitat Autònoma i província de La Rioja

Clima
La meteorologia de la ciutat és suavitzada per la localització en la vall de l’Ebre. Tot i amb això, el clima que li és propi, per situació, és el mediterrani continentalitzat. La temeratura mitjana anual és de 13,5 graus, amb màximes a l’estiu de més de trenta grausi i mínimes a l’hivern de cinc graus sota zero.

Cuina
Alguns dels plats típics de la cuina de Logronyo són les patates a la ‘riojana’, les costelles de xai al ‘sarmiento’, els ous a la ‘riojana’ o el bonítol amb tomàquet. A banda, cal fer especialment al vi, d’excel·lent qualitat i amb denominació d’origen.

Altres
Logronyo forma part del Camí de Santiago.

Municipi i capital de la comunitat autònoma de La Rioja, Logronyo està situat a la riba dreta de l’Ebre, a prop de la confluència amb el riu Iruega. L’activitat vinícola i, com a conseqüència, turística i també gastronòmica és de vital importància a Logronyo. És recomanable visitar alguna de les múltiples bodegues vinícoles de la zona. Una de les més antigues és la Franco-Española, fundada l’any 1890 però n’hi ha de moltíssimes de recomanables. El carrer Laurel és de pas imprescindible a Logroño i forma part de la ruta de bars i tapes arreu coneguda. Els patrimoni artístic de Logronyo es basa en els seus edificis religiosos, dels quals destaquen la Catedral de Santa Maria, el Palacio, l’església de San Bartolomé i l’església de Santiago el Real. La Catedral de Santa Maria, anomenada també la Redonda, es va construir al segle XV sobre l’antiga església romànica de San Lucas. Les torres, d’estil barroc, són de construcció posterior (s.XVIII). L’església de Santa Maria del Palacio data del segle XII, tot i que contínuament ha estat remodelada fins al segle XVIII. D’aquest edifici religiós destaca la part gòtica del claustre, també el retaule i la imatge de Nuestra Señora La Antigua. L’església de Sant Bartolomé també és de visita obligada en una estada a Logronyo. D’estil gòtic, data del segle XIII-XIV. Per últim, l’església de Santiago El Real és la més antiga de totes, tot i que va ser reconstruïrda al segle XVI. Resalta la monumental portalada d’estil barroc. Però no només els edificis religiosos són destacables a Logronyo. També cal parlar d’altres de civils, com és el Palau Esparter, una construcció barroca del segle XVIII, que actualment acull el Museu de La Rioja. En aquest grup també hi trobaríem la Casa de los Chapiteles, que antigament va ser l’ajuntament de la ciutat, però que actualment acull la seu de la Conselleria de Cultura i Esports del Govern de La Rioja. Davant de l’avinguda de la Pau, trobem l’edifici de l’Ajuntament, construït pel prestigiós arquitecte Rafael Moneo. Sens dubte, un bon destí per a un cap de setmana llarg.

next