Dates claus per a la nova investidura

27 juny 2016 01:00h

Xavier Pérez / València.

A l’espera que l’escrutini de les eleccions estatals siga oficial i que siguen resolts tots els possibles recursos, la carrera cap a la Moncloa té unes dates perquè siga o no investit el nou president del Govern espanyol.

19 de juliol: A les deu del matí es constitueixen simultàniament, cadascun en la seua seu, el Congrés i el Senat. És el dia en què els parlamentaris trien els presidents i les Meses de les Cambres i prometen o juren la Constitució.

20-22 de juliol: Una vegada constituït el Congrés i iniciada la XII Legislatura, el president de la Cambra baixa es desplaçarà el mateix dimarts al Palau de la Sarsuela per a informar el Rei de les formacions parlamentàries existents. En els dies següents, el cap de l'Estat rebrà els representants polítics en una ronda de consultes per a decidir a qui encarrega sotmetre's a la Sessió d'Investidura.

25 de juliol: En constituir-se el Congrés s’obrirà un termini de cinc dies per a formar els grups parlamentaris seguint les previsions reglamentàries. La Mesa del Congrés ha de ratificar-los entorn del 25 de juliol per a constituir la Junta de Portaveus, que és l'òrgan que ha d'ordenar el Ple d'Investidura, quan es convoque.

Finals de juliol o primera setmana d'agost: Si n’hi ha acord entre algunes forces polítiques, es calcula que el Ple d'Investidura podria celebrar-se, com a molt ràpidament, els dies 28 i 29 de juliol o bé ja el 2 i 3 d'agost. Serà investit president aquell candidat que aconseguisca la confiança del Congrés per alguna d'aquestes dues vies: en la primera votació sumant la majoria absoluta (176 diputats) o, en una segona oportunitat, 48 hores després, aconseguint més vots a favor que en contra.

-Segona setmana d'agost: Si s'ha aconseguit la investidura en eixes dates, a partir del 8 d'agost podria haver-hi ja nou Govern espanyol i els seus ministres començaran a comparèixer davant el Parlament per a exposar els seus plans. I amb un Executiu a ple rendiment caldria organitzar, siga a l'agost o ja al setembre, la Sessió Solemne d'Obertura de Legislatura, presidida pel Rei.

-Segona setmana d'octubre: Per contra, si no s'ha aconseguit la investidura, després de la primera votació fallida comença a comptar un termini de dos mesos per a possibles nous intents. Açò implica que, si hi ha un fracàs a principis d'agost, com el que va haver  al març, i si no s'aconsegueix una alternativa viable en els dos mesos posteriors, caldria dissoldre les Corts novament a l'octubre per a acabar celebrant eleccions, les terceres consecutives en un any, ja al desembre. 
next