Diari La Veu del País Valencià
AE-Agró també s’oposa al macrofestival d’Alboraia
Redactaveu / Alboraia

Acció Ecologista-Agró ha sol·licitat, aquest dilluns, a través d’un registre d’entrada a l’Ajuntament d’Alboraia, la suspensió del MareNostrum Music Festival “per no considerar la partida del Miracle com l’espai més adient per a la seua celebració”. Amb aquesta iniciativa, l’entitat se suma a diverses plataformes (Per L’Horta i la Plataforma Som Horta d’Alboraia) i organitzacions polítiques (sis regidors de Compromís, quatre del PP, tres de Ciutadans i un d’EUPV al Consistori d’Alboraia) que han demanat la suspensió del macrofestival.

Un nou concepte de regeneració ambiental?

Segons Agró, aquest “nou concepte de regeneració mediambiental”, impulsat pel consistori i els promotors del macrofestival, “és qualsevol cosa menys una actuació de restauració natural”.

En una nota de premsa feta pública aquest dilluns, Agró argumenta la seua oposició a la celebració del MareNostrum Music Festival a la partida del Miracle d’Alboraia ja que, entre d’altres, aquest paratge “constitueix un dels escassos romanents de terrenys d’horta litorals que s’han pogut salvar de l’especulació immobiliària que ha devastat la pràctica totalitat de la costa de l’Horta Nord i la resta del País Valencià”.

En segon lloc, AE-Agró sosté que, a pesar del seu abandonament, la partida del Miracle té un “enorme potencial” ambiental: ubicada junt a la desembocadura del barranc del Carraixet, l’ermita dels Peixets i un xicotet cordó dunar, constitueix una illa sense edificacions en una costa esguitada d’urbanitzacions, polígons industrials, superfícies comercials i infraestructures. Si bé, i “malauradament”, molts anys “d’oblit i de degradació (acumulació de runes, desenvolupament de canyars, destrucció dels sistemes dunars… ) han portat a aquest racó del nostre territori a necessitar urgentment un procés de regeneració ambiental”.

Segons recorda AE-Agró, “precisament, la seua presumpta regeneració natural” és un dels arguments que el PSPV-PSOE d’Alboraia ha esgrimit per justificar l’autorització atorgada per celebrar el MareNostrum Music Festival en aquest espai agrícola litoral. Sobre aquest fet apunta: “després del macrofestival, en teoria, es restituirà la geomorfologia de la partida del Miracle, de les seues dunes (substituint les exòtiques i invasores canyes per espècies autòctones de flora dunar), s’executarà la neteja de les séquies… O siga, es farà tot allò necessari i adient que s’havia d’haver fet ja anys enrere per recuperar aquest indret del litoral”.

Per a AE-Agró, resulta “decebedor” que un ajuntament, teòricament “progressista”, aposte per aquest tipus d’esdeveniment d’usar i tirar, on tot és desmuntable, temporal i efímer menys els residus i els impactes que es generen. “Sincerament, de governs que s’autodenominen del ‘canvi’ esperem propostes culturals i econòmiques amb més seny i que siguen realment respectuoses amb el territori”, manifesta l’entitat ecologista, que sol·licita que se suspenga el MareNostrum Music Festival “per no considerar la partida del Miracle com l’espai més adient per a la seua celebració”.

El MareNostrum Music Festival concentrarà aproximadament 40.000 persones en la partida del Miracle d’Alboraia −una zona d’horta en producció, ubicada junt a l’ermita dels Peixets i la desembocadura del barranc del Carraixet−. El macrofestival compta amb l’autorització de l’Alcaldia d’Alboraia i el recolzament dels set regidors del PSPV-PSOE (l’Horta Nord, València) i la seua celebració està prevista del 8 al 10 de juliol.

Comparteix

Icona de pantalla completa