Diari La Veu del País Valencià
Soler: ‘Rajoy i Montoro segresten els diners dels valencians i els donen quan els convé’

RedactaVeu / València.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha denunciat que “el tàndem Rajoy-Montoro segresta els diners dels valencians, demana rescat i ens allibera quan i com vol”. Al seu judici, l’esquema que segueixen el ministre d’Hisenda i el president del Govern espanyols en funcions amb els diners dels valencians és “segrestar-lo” i donar-lo al País Valencià “quan convé i interessa, electoralment, al PP i no quan ve bé a les famílies o als negocis”.

Així s’ha expressat el conseller en un compareixença en la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts Valencianes, aquest dimarts, on ha comparegut per a explicar els incompliments de l’objectiu del dèficit.

En la seua intervenció, Soler ha criticat el ministre Cristóbal Montoro i el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ja que ha recordat que el País Valencià està infrafinançat i, tot i així, “ els diners queden retinguts a Madrid a l’espera que Montoro es digne a enviar les ‘manguerades’ del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA)”.

Al seu parer, aquesta situació podria comparar-se amb “l’escena d’aquells senyors feudals que, en l’Edat Mitjana, donaven diners al poble per la seua posició de poder”. “Aquesta és l’arbitrarietat i el modus operandi de la dreta i, a sobre, hem d’escoltar que és Rajoy el que paga, tot i que utilitzen els diners dels valencians per a fer l’aeroport de l’avi i per a comprar pisos i garatges amb diners que eren per a Haití”.

Soler ha atribuït els problemes financers de la Generalitat Valenciana a la voluntat del PP de “gastar en coses que no eren necessàries”, particularment, per “pressupostar ingressos ficticis per a equilibrar la despesa”, la qual cosa va fer “aflorar el dèficit”. En concret, ha indicat que els excessos de pressupost s’han trobat en matriculacions i hidrocarburs per 68,9 milions; taxes i preus públics, per 146,9 milions; taxes sobre el joc, per 50 milions; venda edificis, per 150 milions; venda de parcel·les, per 190 milions i, fons europeus, per 101,8 milions.

A més, ha criticat que han descobert una bestreta de 1.057 milions del fons de competitivitat del sistema autonòmic que correspon al 2017, però que l’anterior Consell va incorporar en el pressupost del 2015 amb l’argument que el govern espanyol li l’abonaria i “no ho va fer”.

A més, també ha carregat contra el PP per abonar, a l’anterior Consell d’Alberto Fabra, “la bonica xifra” de 2.954 milions, entre bestretes i FLA; un 450% més del que ha rebut el Consell de Ximo Puig. “Aquesta és la manipulació escandalosa que ha fet el Govern en funcions amb els recursos de l’Estat, supose que amb voluntat de crear problemes”, ha lamentat.

Soler ha reiterat la necessitat d’un nou sistema de finançament, al mateix temps que ha retret al Govern espanyol que no haja escomès ajustos en l’administració, mentre que les comunitats autònomes han assumit retallades del 13%. “Tot i així, a sobre, Montoro ha deixat l’objectiu del dèficit en 2,2%, a l’administració, i, a les CCAA, en un 0,7%”, ha apuntat. Amb tot, Soler estima que el País Valencià tanque l’any amb un dèficit de l’1,6% que, segons ha destacat, és “menys” que el 2,51% del 2015.

Comparteix

Icona de pantalla completa