Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig: ‘Hem parat una deriva deficient i en caiguda del nostre partit’
RedactaVeu / València

El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, sobre els resultats electorals al País Valencià, ha reiterat que “són manifestament insuficients tot i que hem parat una deriva deficient i en caiguda del nostre partit”. En aquest sentit, ha recordat que “hem sumat vots i percentatge però molt lluny de les nostres expectatives”, si bé ha assegurat que “és veritat que ja s’ha frenat la caiguda”.

Aquestes declaracions les ha formulades després de l’Executiva Nacional del PSPV celebrada aquest dimarts per a fer balanç de les eleccions del 26J i analitzar el primer any de govern amb Ximo Puig al capdavant de la Generalitat.

El líder dels socialistes valencians ha insistit que “ni els problemes són solament de lideratges ni els socialistes hem estat aturats durant aquest temps”. De fet, tal com ha apuntat, “des de les passades eleccions autonòmiques i locals, el PSPV va obrir el partit a la ciutadania amb les primàries presencials més importants de tota Espanya, vam obrir el partit a independents i vam emprendre un relleu intergeneracional amb la intenció d’obrir cada vegada més el PSPV als valencians i valencianes i el socialisme a tota Espanya”.

Segons Puig, “hem de tenir en compte que els problemes no són endèmics, sinó generalitzats i comuns a tota la socialdemocràcia europea amb la paradoxa que tothom reconeix la socialdemocràcia com a l’única solució als problemes actuals”, ha assegurat.

Respecte al lideratge de Pedro Sánchez ha reiterat, novament, que compta amb el suport del PSPV. “Crec que és més important en aquests moments el contingut que el continent i en el futur quan se celebre el Congrés Federal es decidirà”, ha dit.

Nosaltres som l’alternativa a Rajoy”

A preguntes dels periodistes sobre possibles pactes, Puig ha incidit en què “PSOE i PP són antitètics. Nosaltres som l’alternativa a Rajoy”. En aquest sentit, ha recordat que els ciutadans han situat el PSOE en l’oposició i per això, ha dit, “farem una bona oposició per a, fins i tot, des d’aquest espai, millorar les lleis i intentar arribar a aliances per a millorar la vida dels ciutadans i dur a terme totes les propostes que siguen bones i positives”.

“Rajoy té la legitimitat per a cercar companys de viatge. El PSOE no és company de viatge del PP en cap cas”, ha subratllat Puig abans de puntualitzar que “una altra cosa és que calga establir grans acords per a reformes com la Constitució i d’altres fonamentals del nostre país i, per a fer-ho, cal comptar amb el PP i amb tots els partits”, si bé això “no significa que el PSOE servisca de crossa al PP perquè, a més, això va en contra de la pròpia naturalesa dels socialistes”.

Respecte de la possibilitat d’unes terceres eleccions ha assegurat que “en aquests moments estem molt lluny d’aqueix panorama”. “Hi ha dretes suficients en el Parlament perquè arriben a un acord i el que ha de fer Rajoy és entendre que no ha guanyat per majoria absoluta les eleccions i ha d’intentar gestionar la seua pròpia diversitat”, ha assenyalat. “En aquests moments, en aqueix espai –ha manifestat en referència a tota la dreta-, hi ha suficients vots per a poder accedir al govern amb normalitat”.

Escola d’Estiu

Per últim, el líder dels socialistes valencians ha anunciat que els socialistes celebraran, durant el primer cap de setmana de setembre, l’‘Escola d’Estiu’ on es debatrà sobre el paper del federalisme i la socialdemocràcia. Per a Puig, és important que en aquests moments “fem una anàlisi adequada de com resituar la socialdemocràcia europea en l’espai polític europeu i espanyol” i per això, ha assenyalat com a fonamental “analitzar l’àmbit polític en el qual ens movem actualment per a poder interpretar millor el món en el qual vivim”. D’aquesta forma, el paper de la socialdemocràcia tant valenciana i espanyola com europea o una nova configuració de l’Estat a través del federalisme seran algun dels temes a tractar pels socialistes.

Comparteix

Icona de pantalla completa