Compromís se n'anirà al grup mixt si no té grup propi en el Congrés

En Comú Podem i En Marea tampoc no renuncien a tindre veu pròpia al marge d'Unidos Podemos
29 juny 2016 01:00h

EP / Madrid.
 
En Comú Podem i En Marea, les confluències catalana i gallega amb les quals Units Podem va concórrer a les eleccions generals, tampoc no renunciaran la pròxima legislatura a tindre grup parlamentari propi, independent del partit Unidos Podemos, en el Congrés. La coalició ‘A la Valenciana’, pel seu costat, també ho intentarà, però ja avança que, en cas que la Mesa de la Càmera no li ho permetera, els quatre diputats de Compromís s'integrarien de nou en el grup mixt.
 
En la passada legislatura, Podemos aspirava a tindre quatre grups parlamentaris: el seu propi i altres tres per a cadascuna de les confluències amb les quals es va presentar a les eleccions del passat 20 de desembre.
 
En Comú Podem, En Marea i Compromís-Podem van fer eixa sol·licitud a la Mesa del Congrés que, no obstant açò, va ser rebutjada perquè cap de les coalicions respectava l'article del Reglament que impedeix que diputats de la mateixa candidatura puguen formar grups parlamentaris separats. Eixe mateix argument pot utilitzar-lo la futura Mesa per impedir a les confluències organitzar-se per separat.
 
Davant aquesta resposta de l'òrgan de govern de la cambra baixa, En Comú Podem i En Marea ni tan sols van arribar a registrar formalment la seua petició de constituir-se com a grup i directament assumiren que havien d'integrar-se dins de Podemos, on, açò sí, van reclamar tindre un espai propi.
 
Per la seua banda, la coalició valenciana, conformada per Compromís i Podem, es va dividir: els diputats morats es van integrar en el grup de Podemos, mentre que els quatre de Compromís van intentar de forma simbòlica constituir-se per separat sabent que no complien els requisits, ja que, entre d’altres coses, els faltava un diputat per a arribar a ser-ne cinc. Quan la Mesa ho va impedir, se’n passaren al Mixt.
 
Tornaran a provar sort
 
En la XII legislatura, que s'inaugurarà el pròxim 19 de juliol −amb la constitució de les Corts Generals−, les tres confluències tenen previst reivindicar novament el que consideren el seu dret de constituir-se com a grup parlamentari, encara que assumeixen que serà difícil.
 
En les eleccions d'aquest diumenge, En Comú Podem (Barcelona en Comú, Iniciativa, Esquerra Unida i Podem) aconseguí 12 escons, els mateixos que el 20D, i En Marea (Podem Galícia, Anova i Esquerda Unida) en va perdre un, passant de sis a cinc, i ambdues coalicions van aconseguir el 15% mínim de vots en les seues comunitats, requisits tots dos necessaris per poder reclamar grup propi.
 
Per la seua banda, la coalició ‘A la Valenciana’, que conformen Compromís, Podem i EUPV, també va obtindre eixe percentatge mínim en les tres províncies valencianes i 9 diputats (quatre de Podem, quatre de Compromís i un d'EUPV). En cas que la Mesa del Congrés tampoc els permeta tindre grup propi, els quatre parlamentaris de Compromís s'integraran en el mixt, igual que van fer en la passada legislatura.
 
Convergència seria el partit majoritari del mixt
 
Si fos així, el partit que lidera Mónica Oltra no seria ja el partit majoritari del mixt ja que, per primera vegada, Convergència (CDC) ja no compleix els requisits que marca el Reglament per formar grup propi, malgrat els seus vuit diputats.
 
Després de la constitució de les Corts Generals, el pròxim 19 de juliol, els partits tindran de termini fins al dia 25 per crear els grups parlamentaris, sempre que la Mesa del Congrés no amplie eixe termini si ho considera oportú.
 
next