Diari La Veu del País Valencià
El Fesmon porta a Montcada la mediterraneïtat i la fusió a través de la música

RedactaVeu / Montcada.

Montcada (l’Horta Nord) acollirà del 5 al 10 de juliol la VII edició de Fesmon, un festival dedicat a la música folk d’arrels mediterrànies i la fusió d’estils que, en aquesta ocasió, inclourà concerts i actuacions de Capella de Ministrers, Mayalde, Oh Foll Amor!, Babalú Swing Band i Albert Sanz, entre altres artistes. A més, la programació es completa amb tallers gratuïts: la taverna musical (degustació de vi i música en directe), un per a aprendre a ballar swing i un altre, una introducció a la batucada, amb un espai dedicat també al públic infantil.

L’Ajuntament de Montcada és l’organitzador d’aquest festival de l’Horta Nord, que pretén “apostar per fer arribar la cultura a tots els públics”, com així ho manifestava l’alcaldessa Amparo Orts, qui afegia que el “Fesmon s’ha convertit en un referent quant a la música folk i d’arrels i cada any fa un gran esforç per portar artistes de gran prestigi de forma gratuïta”. En el mateix sentit, des de l’organització asseguren que Fesmon “s’ha consolidat com un festival estiuenc imprescindible”. Ara, després del viratge que realitzà l’any passat cap a la tradició musical, amb aquesta “nova etapa” centrada en la música tradicional i de diferents orígens culturals, es vol “posar en valor la d’arrels mediterrànies”.

Música medieval, poesia, jazz, flamenc i dansa

L’edició de Fesmon 2016 arrancarà el pròxim 5 de juliol a les 20.30 hores amb l’actuació de Capella de Ministrers que presenten en El Convent dels Franciscans de Montcada Bel Fiore, un repertori de dansa i música instrumental de l’Edat Mitjana.

Capella de Ministrers.

Oh, Foll Amor! actuaran eixa mateixa nit, a les 22.30 hores, al Centre Cultural Blasco Ibáñez de Montcada. L’agrupació valenciana, formada actualment pels músics Samuel Iborra i Josep Vicent Tallada i el poeta i recitador Pau Sif, fusionarà música i poesia en l’espectacle Viatger que s’extravia, que recorre composicions de Vicente Andrés Estellés o Blai Bonet, entre altres autors, amb música d’arrels mediterrànies i un toc de jazz.

El dia 6 de juliol, a les 22.30 hores, al Centre Cultural Blasco Ibáñez de Montcada, tindrà lloc la nit flamenca amb la cantaora Isabel Julve, el violoncel·lista Matthieu Saglio i el percussionista Victor Través, que pujaran a l’escenari l’espectacle Lorcamente, un homenatge a Federico García Lorca en el qual els seus poemes prendran vida en forma de flamenc fusió.

L’endemà, el 7 de juliol, a les 22.30 hores, al Centre Cultural Blasco Ibáñez de Montcada, l’Escola de Dansa Coppelius presenta Dibuixos a Vora Mar, un espectacle dirigit per Blanca Molina i Jesús Martínez, basat en el poema Singladura de Jorge Luis Borges, dedicat al mar.

El 8 de juliol serà el torn del jazz i el swing de la mà de Babalú Swing Band, projecte de recent creació que actuarà en la pròxima fira de juliol de València. Un dels plats forts d’aquesta VII edició del festival serà l’actuació de Mayalde, agrupació musical de Salamanca especialitzada en recuperar la música popular dels oficis de l’Edat Mitjana.

Finalment, el 10 de juliol tancarà la programació el músic Albert Sanz amb una actuació al costat de la seua formació Albert Sanz Mediterranies Trio i la seua mare, la pianista i actriu Mamen García, que està qualificada com “una nit dedicada al jazz amb tocs mediterranis.

Tallers gratuïts

D’altra banda, la programació inclou també tallers gratuïts: el 7 de juliol, la Taverna musical serà un tast de vi amenitzada amb la música de Miquel Pérez (guitarra), Noemí Pairau (piano), María Jesús Moreno (veu) i Conxa Canto (violí), a càrrec del Celler del Roure. El 8 de juliol tindrà lloc un taller per a aprendre a ballar swing, de la mà del professor Carles Marquina i el 9 de juliol una introducció a la percussió de batucada amb l’escola Percu Fest. A més, cada dia hi haurà una versió infantil dels tallers perquè els xiquets i xiquetes puguen gaudir del festival, que durant la primera sessió aprendran sobre creativitat musical.

Comparteix

Icona de pantalla completa