Diari La Veu del País Valencià
Les millors Fogueres de la història

N. S. / Alacant.

L’alcalde d’Alacant (l’Alacantí) i regidor de Festes, Gabriel Echávarri, la regidora de Turisme, Eva Montesinos i el regidor de Seguretat, Fernando Marcos, acompanyats de Pedro de Gea, assessor de Comerç i Miguel Castelló, assessor de Festes, van oferir, dimecres de matí, el balanç de les Fogueres de Sant Joan 2016.

La decisió de canviar les mascletaes nocturnes per les diürnes tots els caps de setmana de juny va afavorir la presència de turistes. Segons Echávarri, “la certesa de trobar l’acte, i no haver-lo de buscar pels barris de la ciutat” va permetre que tothom poguera participar-hi, i que no només els alacantins, sinó els visitants de la demarcació pogueren gaudir-ne. Igualment va facilitar que les comissions festeres pogueren viure les mascletaes que en els dies grans de la festa no poden presenciar.

També aquesta decisió va fer augmentar el transport públic, que va créixer eixos caps de setmana, respecte a 2015, fins a un 56% en el cas del Tram, un 9,5% en el cas dels taxis i un 6% en el cas dels autobusos. Econòmicament, l’impacte d’aquestes mascletaes ha resultat, en els dos caps de setmana previs a les festes, de 2,3 i 2,7 milions d’euros. Aquestes dades han permès concloure que l’any vinent es repetirà aquest plantejament. L’únic punt que s’ha de millorar és la qualitat de les mateixes mascletaes, que, excepte el primer dissabte, en què va ser especialment dissenyada per les persones amb discapacitat auditiva, van rebre moltes crítiques per la seua baixa qualitat. En paraules d’Echávarri, de cara a l’any vinent “hem d’exigir més nivell”, ja que l’Ajuntament va augmentar la dotació per cada mascletà fins als 4.500 euros i és necessari que la qualitat també siga més gran.

Respecte al trànsit, el fet que ja fa uns anys s’eliminaren les restriccions dins del perímetre del centre de la ciutat i les millores d’enguany en les línies d’autobús amb la creació de carrils bus específics per Fogueres, han permès gaudir d’una millor fluïdesa. De fet, el balanç durant les festes és “molt positiu” per al responsable de Seguretat i Mobilitat, Fernando Marcos. L’augment en l’ús del Tram durant els dies grans va ser del 9,5% respecte a l’any passat, l’ús de taxis va ser d’un 6,1% superior, i el dels autobusos, d’un 18%. Es van crear dues noves línies circulars i es va substituir la línia 13N per la 3N, que ha tingut un augment del 69% respecte a l’any passat. La conscienciació de la gent de la necessitat de recórrer la ciutat en transport públic ha estat molt important: l’ús del vehicle particular en vies principals fora del perímetre s’ha reduït en un 5%, i en un 2% dins del perímetre respecte a l’any 2015.

Segons Fernando Marcos, regidor de Seguretat, les Fogueres de Sant Joan, “des del punt de vista de seguretat han estat un èxit”, tenint en compte la complexitat d’aquestes fogueres: hi ha hagut un augment del nombre de mascletaes (onze) i també en el nombre de visitants, amb pics de 40.000 espectadors (l’any passat el pic estava en els 30.000); la coincidència amb la campanya electoral; i el ple total de la plaça de bous. Tot i aquestes circumstàncies, “un cap de setmana normal es registren 110 denúncies, i durant totes les Fogueres n’hem tingut 145”. I el regidor ha agraït especialment la feina dels treballadors municipals, policies locals, bombers, membres de protecció civil, Creu Roja i Centre de coordinació d’emergències.

Les dades econòmiques han sigut també molt importants, amb un creixement en hostaleria i comerç d’un 7,5% i un 3% respectivament. Aquesta segona dada, tot i que no sembla molt gran, ha suposat que 2016 haja estat el primer any dels últims 10 que resulta en positiu, segons Pedro de Gea, responsable de Comerç.

Els bitllets de Renfe venuts en el trajecte Madrid-Alacant han estat 70.000, i els del trajecte Barcelona-València-Alacant, 10.000. També un èxit pel sector turístic respecte a anys anteriors.

També Miguel Castelló, responsable de Festes, es mostrava satisfet: des del punt de vista purament fester no hi ha hagut cap mena d’incidència, “ni en la plantà ni en la concessió de premis i totes les desfilades, els actes festers i els actes oficials han transcorregut amb total normalitat”.

Per Eva Montesinos, regidora de Turisme, la gran afluència de turistes a les Fogueres de Sant Joan “fan augurar una bona temporada estival”. L’ocupació hotelera ha estat del 92%, pràcticament ple total. L’arribada de turistes anglesos ha pujat en un 15% i els turistes dels països nòrdics en un 35%. Cal recordar que fa uns mesos una comissió alacantina va viatjar a Göteborg per promocionar les Fogueres de Sant Joan.

En resum, l’impacte de Fogueres de Sant Joan 2016 ha estat de prop de 51 milions d’euros, mentre que al 2015 no van arribar als 40.

Gabriel Echávarri, recordant les paraules del president del COI quan acaben els Jocs Olímpics, ha sentenciat “han estat les millors Fogueres de la història, i seran superades, sens dubte, per les de 2017”.

Comparteix

Icona de pantalla completa