Diari La Veu del País Valencià
Les AMPAs de les comarques del nord neguen la implantació de la jornada contínua per al pròxim curs
RedactaVeu / Castelló

FAPA-Castelló Penyagolosa desmenteix les declaracions aparegudes en premsa aquesta setmana, a través del sindicat ANPE; en les quals es feia referència a l’interès d’una vintena d’AMPAs en la implantació de la jornada contínua per al pròxim curs. En la notícia citava els col·legis de Benicàssim, el Palmerar i Santa Águeda, entre d’altres, en els quals s’afirmava comptar amb el consentiment dels pares i mares per a modificar la jornada escolar.

Sobre aquest tema, les AMPAs de tots dos centres han emés un comunicat per a desmentir aquestes declaracions ja que, segons apunta la junta directiva de les associacions de pares i mares citades, “la jornada contínua no s’ha debatut encara enguany ni en el sí de les associacions, ni en els col·legis. Tampoc s’ha tractat entre les AMPAs de tots dos centres, ni amb l’ajuntament, com també s’afirmava en la notícia”.

La resta d’AMPAs consultades, que han aparegut també en premsa a favor del canvi de jornada, han informat a FAPA-Castelló que tampoc se’ls ha presentat cap projecte per part dels centres i que, ni tan sol, s’ha tractat encara el tema ja que no existeix cap ordre oficial que concrete les directrius per a tramitar aquest projecte.

Per la seua banda, la presidenta de FAPA-Castelló i la Confederació Gonzalo Anaya, Mª Dolores Tirado ha afirmat que de moment, “el decret que possibilita la modificació de jornada escolar no s’ha publicat en el DOCV i l’ordre que ha de regular el procediment d’implantació de la jornada contínua no s’ha consultat a les organitzacions d’AMPAs en la Mesa de Pares de la Conselleria d’Educació”. Amb la qual cosa, explica, “la jornada contínua no és possible amb la normativa que hi ha en vigor a escassos dies d’iniciar-se el procés d’admissió de l’alumnat”.

No obstant açò, les AMPAs dels centres de Benicàssim citats han explicat que només existeix la possibilitat, segons les últimes informacions, que algun col·legi vulga presentar un projecte experimental de canvi de jornada per al curs 2013-14. Però, insisteixen que ni l’AMPA del CEIP Sta. Águeda, ni el del CEIP Palmerar promouran aquesta sol·licitud, i menys en dates prèvies a l’obertura de la matrícula del següent curs.

Així que, la implantació de la jornada contínua per al pròxim curs, de moment, encara no és possible ja que no s’ha publicat cap ordre que regule aquest procés ni s’ha presentat a les AMPAs cap projecte en aquesta línia. Cal recordar que per a poder optar a la tramitació del canvi de jornada en el Consell Escolar, prèviament, s’ha de sotmetre el projecte a referèndum i requereix l’aprovació de 2/3 parts dels pares i mares del centre.

Activitats extraescolars
Les famílies han de conéixer totes les implicacions d’aquest canvi, especialment sobre la qualitat en l’educació i l’impacte en l’alumnat, que han de prevaldre sobre les qüestions organitzatives o econòmiques del nou horari. De moment, igual que tota la comunitat educativa, les associacions de pares i mares estan a l’espera que la Conselleria concrete els seus plans. Una vegada coneguts, les AMPAs informaran les famílies i s’obrirà un procés de debat en els centres i de diàleg amb la resta de membres de la comunitat educativa.

Incrementar les desigualtats socials

Finalment, Tirado ha apuntat que des de la Confederació Gonzalo Anaya i FAPA-Castelló Penyagolosa “considerem que la jornada contínua pot incrementar considerablement les desigualtats socials i ètniques davant l’educació, ja que aquesta modalitat perjudica els alumnes amb menys recursos i més problemes, perquè són els que tenen menys accés a les activitats extraescolars que es prometen amb la jornada contínua i que, com s’ha demostrat en altres autonomies, no són gratuïtes i acaben per desaparéixer amb el temps”.

Tirado també ha explicat que la modalitat de jornada de 9 a 14 hores “no és una reivindicació de les famílies però, l’administració educativa pretén impulsar-la amb finalitats que desconeixem i sense destinar recursos econòmics”. Una altra de les preocupacions de les famílies és la desaparició de serveis complementaris com el menjador escolar que no es garanteixen i que, el seu tancament, podria suposar una gran estalvi a l’administració educativa en ajudes. A més, el debat de la jornada contínua no es produeix en els centres concertats i privats i açò encara pot crear “majors desigualtats socials”.

Comparteix

Icona de pantalla completa