Diari La Veu del País Valencià
València retolarà, finalment, els senyals de trànsit també en castellà
RedactaVeu / València

L’Ajuntament de València introduirà el castellà als senyals de trànsit per complir el requeriment del govern espanyol que establia el termini d’un mes per a corregir els senyals que estan únicament en valencià. Segons ha explicat el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, els senyals que estan ara en valencià passaran a estar en les dues llengües, per adaptar-se a la Llei de Trànsit, que estableix que els senyals de trànsit han d’estar “o en castellà o en castellà i valencià”.

Grezzi ha observat, però, que hi ha alguns senyals que únicament estan en castellà i ha criticat que durant els anys de govern del PP no s’haja introduït el valencià per a complir també amb la Llei d’Ús, que estableix la retolació en les dues llengües: “Si hi ha voluntat de complir amb la llei, en aquest cas amb la Llei d’Ús del Valencià, i de promoure la llengua, com diuen, ho haurien d’haver fet”, ha indicat el regidor. També ha lamentat la voluntat de “crear polèmiques fictícies” del delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Moragues.

Cal recordar que el delegat del govern espanyol va advertir l’Ajuntament de València que si incomplia el requeriment, presentaria un recurs contenciós administratiu perquè foren els tribunals els que decidiren si hi ha un incompliment de la llei.

Aquest requeriment es produia després que la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSI-F) denunciara que els nous senyals de trànsit instal·lats en l’entorn del Mercat Central de València incompleixen la legislació vigent. El sindicat argumentava que el Reial Decret 6/2015 de 30 d’octubre de la Llei de Trànsit especifica que “les indicacions escrites dels senyals s’expressaran, almenys, en la llengua espanyola oficial de l’Estat” i que el consistori les havia retolat només en valencià.

El portaveu de Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, va criticar la decisió de Moragues ja que “durant els vint anys de govern del PP a l’Ajuntament de València, l’executiu espanyol ha amagat els flagrants incompliments de l’ús del valencià per part de l’Administració” i, en canvi, “ara, reacciona contra el valencià, quan es vol avançar cap a un ús oficial, legal i necessari de la llengua pròpia en la societat”.

Finalment, la cadena Antena 3 va avivar l’artificial polèmica amb l’emissió d’una informació en què assegurava, amb testimoniatges falsos, ‘Que els senyals de trànsit estiguen en valencià pot produir accidents’.

Comparteix

Icona de pantalla completa