El PP, les senyes d’identitat i ‘el dia de la marmota’

Les Corts rebutgen tramitar de nou la derogada llei de senyes d’identitat
30 juny 2016 01:00h
El ple de les Corts durant la sessió d\'aquest dijous.
ACN / València

El ple de les Corts Valencianes ha rebutjat, aquest dijous, la presa en consideració de la proposició de llei de reconeixement, protecció i promoció de les senyes d'identitat del poble valencià, presentada pel PP.

La proposta ha comptat amb el rebuig de la majoria parlamentària que formen PSPV-PSOE, Compromís i Podem, el vot a favor del PP i l’abstenció de Ciutadans.

En la defensa de la recuperació de la llei, derogada el gener, el diputat popular Jorge Bellver ha argumentat que cal defensar els símbols de la llei perquè “malauradament, també s’han de defensar els interessos dins de casa” i ha acusat de “traïdors” els grups que no han donat suport.

La proposició ha arribat a la cambra amb el criteri desfavorable del govern valencià, que considera que la llei és idèntica a la derogada i que és “innecessària” perquè ja existeixen instruments jurídics de protecció com l’Estatut, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el Consell Valencià de Cultura.

En el torn de fixació de posició, el diputat de Compromís Josep Nadal ha qualificat la proposta com “el dia de la marmota” i ha censurat que el PP discutisca sobre “el pot de les essències de la valencianitat” ja que “la veritable senya del 2016” és l’infrafinançament.

En aquest sentit, Nadal ha acusat el PP de ser “els capatassos de les oligarquies madrilenyes” i ha afegit que els valencians estan cansats de discussions “prepolítiques” i “preadolescents”. El diputat de Compromís ha assenyalat que els populars tan sols utilitzen aquest discurs per “fer brega”.

Al respecte, ha demanat “maduresa” al PP i ha dit que “l’important no és si la paella té o no cigrons sinó tenir la paella pel mànec, la clau de la caixa dels diners”. En relació amb això, Nadal ha dit que caldria reclamar una Agència Tributària pròpia, davant la qual cosa Bellver ha advertit que aquest discurs ens porta “a un pas del ‘Madrid ens roba”.

El diputat de Podem Antonio Estañ també ha mostrat la posició desfavorable del seu grup i ha assenyalat que la llei no és necessària perquè vol dividir els valencians en un moment en què, fins i tot, la Real Acadèmia de Cultura Valenciana i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua han signat un acord de col·laboració.

C’s, per la seua banda, ha anunciat abstenció, tot i que ha criticat durament “el nacionalisme identitari que ens porta a la crispació i al totalitarisme”, en paraules d’Antonio Subiela. El diputat ha criticat, però, el PP perquè “mentre parlem de pàtria i llengua no parlem de corrupció”. Subiela ha dit que veure el PP defensant la identitat valenciana li produeix el mateix efecte que veure Oriol Junqueras amb una bandera d’Espanya “que no sé si va a cremar-la o és que ha canviat d’ideologia”.

Per últim, el síndic del PSPV-PSOE Manuel Mata ha dit que la llei és “màxima expressió de covardia política” i ha assenyalat que el PP la va aprovar a uns mesos de les eleccions autonòmiques tot i que en 20 anys no va ser necessària. Mata ha afegit que el Consell Jurídic Consultiu va emetre criteri assenyalant que no era necessària la llei i ha acusat el PP de ser “una fàbrica d’independentistes”.

 
next