Diari La Veu del País Valencià
El Voluntariat pel Valencià clou l’edició més participativa i torna en setembre

RedactaVeu / València.

Aquest projecte, que ha creat més de 12.000 parlants de la llengua en els deu primers anys, va celebrar aquest dimecres l’acte de cloenda al Teatre el Micalet amb la participació del grup del Voluntariat pel Valencià de Ca Revolta, els membres fundadors de la Ràdio Voluntariat, el Grup de Teatre del Voluntariat, el grup MuVeUm-FemTeatre de Sant Marcel·lí, la Societat Coral el Micalet i la coral infantil Antonio Claverol de l’Escola de Música Artesana de Catarroja.
El Teatre el Micalet va ser l’escenari de l’últim acte de les parelles lingüístiques formades gràcies al Voluntariat pel Valencià. El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, va felicitar els voluntaris i els aprenents per “fer possible la creació de nous parlants de valencià, compartir bones experiències i l’estima per la llengua”.
Durant la cloenda, es van lliurar els diplomes de participació de la desena edició del Voluntariat pel Valencià en un ambient festiu, marcat per l’expressió artística de les activitats que desenvolupen els aprenents i els voluntaris. El teló es va obrir vora les 19 hores amb el parlament de benvinguda del portaveu d’Escola Valenciana, que insistí en la importància d’aquest projecte per a poder viure en valencià: “amb el Voluntariat pel Valencià oferim un coneixement pràctic de la llengua, l’acostem a tots i a totes, fem que el valencià estiga present en cadascuna de les activitats de la nostra vida quotidiana, fem servir la llengua a tothora i en qualsevol lloc i, en definitiva, fem del valencià la nostra llengua habitual”. En aquest sentit, Vicent Moreno al·ludí a l’enriquiment personal i professional d’aquesta iniciativa: “d’una banda, ens possibilita l’accés a totes les expressions culturals creades en valencià i amplia el nostre coneixement del món i, d’altra banda, saber valencià ens obri un ventall d’oportunitats a nivell laboral, a més de ser clau per a l’aprenentatge d’altres llengües”.

Cloenda curs Voluntariat pel valencià. Foto: Escola Valenciana.

Per la seua banda, Mati Senís va comentar com organitza Ca Revolta les sessions entre voluntaris i aprenents. L’acte va comptar amb la presentació de la Ràdio del Voluntariat pel Valencià i l’audició d’un dels programes fets per parelles lingüístiques. El Grup de Teatre del Voluntariat pel Valencià, dirigit per Joanvi Cubedo, oferí una versió de l’obra El corder del sacrifici, de Roal Dahl i, el grup teatral de Sant Marcel·lí, MuVeUm-Fem Teatre, va interpretar l’obra T’he agafat caputxeta de Carles Cano. La coordinadora tècnica del Voluntariat pel Valencià, Dariana Groza,va presentar el llibre 10 de 2, que commemora els deu anys del programa i posà en valor la tasca desinteressada i les ganes d’intercanviar sabers entre voluntaris i aprenents. A més, la Tertúlia del Micalet, de la mà de dos membres d’aquest espai de conversa, Dennis i Isabelle, van donar a conéixer als assistents alguns dels temes d’actualitat que han plantejat als tertulians per fomentar l’expressió en valencià durant els últims deu mesos. La coral infantil Antonio Claverol de l’Escola de Música Artesana de Catarroja, omplí amb les seues veus el Teatre el Micalet i va cloure l’acte.
Passat, present i futur
La desena edició ha sigut diferent a les anteriors perquè ha pogut comptar amb la implicació de representants d’institucions valencianes: tant el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig com el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, s’han apuntat com a voluntaris. Seguint la mateixa línia, l’ajuntament d’Alacant ha posat en marxa el programa dins de la seua plantilla interna. El setembre començarà l’11a edició del programa i tant l’Ajuntament de València com el de Castelló continuaran en aquesta línia d’oferir el programa a tots els seus funcionaris. Com fins ara, el Voluntariat pel Valencià continuarà amb la col·laboració amb tots els ajuntaments que volen oferir el programa als seus ciutadans.

Foto: Generalitat Valenciana.

Activitats lúdiques per aprendre valencià
El Voluntariat pel Valencià planteja una agenda nodrida d’activitats perquè les parelles lingüístiques puguen endinsar-se en la cultura i gaudir de propostes tan atractives com els grups de conversa, el Club Lector, passejades per a conéixer el territori i les arrels dels pobles valencians, tallers de doblatge, teatre en valencià, a més d’una àmplia programació d’actes de tota mena.
Tres eixos per a normalitzar
L’entitat cívica incideix en tres eixos fonamentals per afavorir el procés de normalització de la llengua: l’ensenyament, les administracions i els mitjans de comunicació. En aquesta línia, l’entitat cívica insisteix en aquests tres àmbits a través de la demanda d’accions concretes: en primer lloc, generalitzar els programes d’ensenyament en valencià a totes les escoles de tot el país; en segon lloc, l’obertura de la nova Radiotelevisió Valenciana i, en tercer lloc, la implantació de la plena competència lingüística com a requisit per a accedir a la funció pública, motiu pel qual Escola Valenciana ha encetat la campanya ‘Pels nostres drets lingüístics’ a la plataforma ‘change.org’ per a demanar al Govern valencià que ho faça efectiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa