Diari La Veu del País Valencià
València ratifica la prohibició del ‘bou embolat’
Europa Press / València

L’equip de govern de l’Ajuntament de València, que conformen Compromís, PSPV i València en Comú i que presideix Joan Ribó, s’ha ratificat aquest dijous en la seua decisió de prohibir, a partir d’aquest 30 de juny, la celebració de ‘bou al carrer’ i ‘bou en corda’ a la ciutat i a les seues pedanies, ja que considera que aquests festejos taurins suposen “maltractament” i “sofriment” per als animals.

Així mateix, ha rebutjat aprovar una moratòria fins que finalitze 2016 perquè aquestes celebracions puguen tenir lloc sense afectar els contractes i acords tancats o aparaulats per les penyes que les duen a terme, i iniciar “converses” amb la participació de “tots els agents implicats” per a “poder arribar a un consens” sobre aquest tema.

L’executiu municipal s’ha mantingut en aquesta postura, adoptada en la Junta de Govern Local del passat 10 de juny, en el ple ordinari celebrat al consistori i a partir d’una moció del PP per a deixar “sense efecte” i anul·lar la citada prohibició i a favor de “la llibertat” per a celebrar a la ciutat el ‘bou embolat’ i el ‘bou en corda’. La moció ha sigut rebutjada per l’equip de Ribó i ha comptat amb l’abstenció de Ciutadans.

Concentració

El debat ha estat precedit d’una concentració d’entitats antitaurines i a favor dels drets dels animals en la Plaça de l’Ajuntament. Aquests col·lectius han desplegat pancartes en les quals es podia llegir ‘La tortura com a diversió. La vergonya d’un poble’ i ‘Visca els bous. Prou de correbous!’.

A més, membres d’aquestes entitats i d’unes altres que agrupen penyes taurines, ramaders i defensors dels ‘bous al carrer’ han intervingut en el ple per a expressar les seues postures a favor i en contra d’aquests festejos. Els primers han defensat “divertir-se sense maltractar un animal” i han assegurat que aqueix tipus de celebracions “no són ni entreteniment ni tradició” perquè “el maltractament ni és cultura ni és res” i s’han mostrat en contra de qualsevol “violència”.

D’altra banda, els segons, han defensat els festejos taurins i han negat maltractament cap als animals; a més, han destacat que se’ls cuida, que es compleix el reglament arreplegat en el Decret de Bous al Carrer i els manaments de la comissió consultiva de Bous al Carrer i han demanat “diàleg” a l’equip de govern i, també, ser atesos per l’alcalde.

El regidor socialista Ramón Vilar, que s’ha definit com a “taurí”, no ha estat present en aquest punt del ple, gràcies a l’acord aconseguit pel seu grup per a tenir “llibertat” respecte a aquest assumpte i no haver de posicionar-se. Ha dit que la prohibició del ‘bou embolat’ i del ‘bou en corda’ de l’equip de govern “no està en els programes electorals” dels partits que l’integren ni “en els acords de la Nau”, que van donar pas a la conformació de l’executiu local.

Durant el debat del ple, la regidora de Benestar Animal, Glòria Tello, ha reiterat que el ‘bou embolat’ i el ‘bou en corda’ suposen “patiment emocional i físic” per als animals i ha subratllat la “responsabilitat política” i la “necessitat” de “garantir el bé comú” i els drets dels animals sense maltractament, amb la qual cosa ha rebutjat els arguments dels defensors d’aquestes celebracions.

Tello ha descartat “escudar-se en tradicions” si aquestes “suposen humiliació” i “aberracions” i ha dit que no poden “justificar el maltractament”, alhora que s’ha oposat a “enfrontar els ciutadans amb assumptes que suposen maltractament”.

Així mateix, ha al·ludit a informes, en aquest sentit, emesos pel Consell Valencià de Cultura i per la Universitat de València, “tots dos contemplats en la Llei de Patrimoni” valencià, “a favor de la supressió” de les citades modalitats taurines.

Comparteix

Icona de pantalla completa