Diari La Veu del País Valencià
Brussel·les exigeix retornar 28,2 milions en ajudes il·legals al València CF, Elx i Hèrcules

Europa Press / València.

La Comissió Europea ha exigit aquest dilluns la devolució de fins a 68,8 milions d’euros en ajudes estatals a set clubs de futbol de l’Estat espanyol –FC Barcelona, Reial Madrid, València, Athletic Bilbao, Atlètic Osasuna, Elx i Hèrcules–, després de concloure que es tracta de suports públics il·legals. Respecte als clubs valencians, la quantitat que hauran de retornar ascendeix a 28,2 milions entre els tres.

En aquest cas, l’Executiu comunitari ha investigat els avals atorgats per l’Institut Valencià de Finances (IVF) per préstecs concedits a tres clubs del País Valencià: el València, l’Hèrcules i l’Elx. Brussel·les ha determinat que han de retornar una quantitat de 20,4 milions, 4,1 milions i 3,7 milions, respectivament.

La Comissió Europea ha considerat que l’aval públic de l’IVF, concedit quan els clubs travessaven dificultats econòmiques, els va permetre obtenir préstecs en condicions més favorables, i que, al no haver pagat una remuneració adequada per ells, es van beneficiar d’un avantatge econòmic enfront d’altres equips.

Sobre el Reial Madrid, el FC Barcelona, l’Athletic Club de Bilbao i el Club Atlètic Osasuna, Brussel·les considera que van rebre un tracte fiscal privilegiat, en quedar exempts de l’obligació general de transformar-se en societats anònimes durant un període de 20 anys. L’Estat espanyol va modificar la legislació sobre l’Impost de Societats i aquest avantatge ja no s’aplica als clubs des de gener d’enguany.

Gràcies a aquest avantatge, els quatre clubs gaudeixen d’un tipus fiscal avantatjós del 25 % enfront del 30 % de la resta de clubs, per la qual cosa l’Executiu comunitari exigeix una multa de fins a 5 milions d’euros per a cada equip, encara que la quantia final hauran de fixar-la les autoritats espanyoles en el procés de recuperació de les ajudes.

En segon lloc, la Comissió també ha considerat il·legal la permuta entre l’Ajuntament de Madrid i el Reial Madrid dels terrenys de Valdebebas, on s’ha construït la nova Ciutat Esportiva.

“La investigació va determinar que els terrenys afectats per la transacció es sobrevaloraren en 18,4 milions d’euros i açò va atorgar a aquest club un avantatge injustificat respecte d’altres equips, que ara ha de retornar-se”, ha explicat l’Executiu comunitari en anunciar les multes.

Comparteix

Icona de pantalla completa