Diari La Veu del País Valencià
CCOO PV qüestiona la solidesa de la reducció de l’atur i denuncia la qualitat de la contractació
RedactaVeu / València

El sindicat denuncia que en un moment històric de màxima vulnerabilitat social la taxa de cobertura desempare a més de la meitat dels qui depenen de la protecció per desocupació.

L’atur registrat al País Valencià durant el mes de juny ha caigut en 12.067 persones respecte al mes anterior fins a les 438.663 persones aturades. Segons el parer de la secretària d’Ocupació de CCOO PV, Ana García, “més enllà de l’estacionalitat pròpia del mes de juny, no s’han registrat canvis significatius en el mercat de treball valencià, que segueix marcat per la volatilitat, la precarietat en la contractació i una rotació excessiva que consolida la pobresa i augmenta la desigualtat social.

La responsable sindical és molt crítica amb la situació ja que malgrat la caiguda registrada “hui estan treballant i demà no, i així contínuament, en un cicle de pobresa laboral intermitent que, segons Alcolea, vindrà marcada per un sistema de pensions fràgil per no prendre mesures de caràcter global a temps.

Cal aclarir que la reducció de les xifres de desocupació no implica que els qui deixen d’aparèixer en el registre tinguen una ocupació i molt menys que aquest siga de la qualitat mínima exigible. Sobre aquest tema, el sindicat alerta sobre el fet que l’afiliació mitjana a la Seguretat Social s’haja incrementat únicament en 792 afiliacions de maig a juny.

L’estacionalitat condiciona especialment el mes de juny, i és en el sector Serveis on major reducció es registra, amb 8.143 demandants menys i l’Agricultura, l’únic on s’incrementa l’atur registrat, 96 persones més, a causa de les finalitzacions de les campanyes de cítrics.

Malgrat l’auge turístic, quasi mig milió de persones segueixen aturades al País Valencià i de l’augment de contractes realitzats en el sector serveis, la immensa majoria són ocupacions temporals, d’obra o servei i circumstàncies de la producció.

Sobre aquest tema, Ana García considera pertinent tenir en compte a l’hora d’analitzar el descens en el registre a aquelles persones aturades que ja no renoven la targeta i no oblidar interessadament els qui cada dia marxen del país. Amb una taxa de cobertura que no arriba ni al 50 %, més de la meitat de la població de la nostra comunitat que està apuntada a l’atur no accedeix a cap cobertura, per la qual cosa és més que probable que no es registren com a demandants d’ocupació.

Al juny s’han formalitzat 171.773 contractes al País Valencià, dels quals, solament el 8,2%, han sigut indefinits. La desocupació ha disminuït tant a la demarcació d’Alacant, en 5.916 persones, com a la de Castelló, en 2.115 i a la de València en 4.036. Però les famílies no estan experimentant la millora que anuncia el descens de l’atur registrat, ja que s’incrementa la precarietat i disminueix la taxa de cobertura.

Comparteix

Icona de pantalla completa