Diari La Veu del País Valencià
L’oposició anuncia accions per exigir la reobertura de les investigacions sobre l’accident del metro
RedactaVeu / València

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha anunciat que els socialistes es dirigiran a la Fiscalia perquè “hi ha nous elements i testimoniatges que exigeixen la reobertura del judici”.

En aquest sentit, ha destacat que remetran l’enregistrament del programa Salvados (veure programa) que va emetre ahir La Sexta sobre l’accident de metro del 3 de juliol de 2006 perquè s’hi mostren noves declaracions de testimoniatges que fan necessària una nova investigacióʺ.

De fet, també ha destacat que el grup socialista en el Parlament valencià presentarà hui, ʹper sisena vegadaʹ, una nova petició perquè es cree una comissió d’investigació en Les Corts “després que s’haja demostrat que la primera es va tancar en fals i que existeixen noves dades que obliguen l’administració valenciana a donar la cara i explicacions per tot el que s’ha conegut amb posterioritat”.

En aquest sentit, ha lamentat que ʺdavant les últimes no declaracions de Cotinoʺ només té “24 hores per a donar explicacions als valencians i, sobretot, a les famílies d’aquestes 43 persones que mereixen un respecte”. Ja que, segons ha assenyalat, el PP ha demostrat “des del minut 0 que no ha tingut cap respecte per aquestes persones, no ha tingut el mínim respecte per la societat valenciana”. Al seu judici, és el moment que, almenys, “el president de Les Corts diga què ha passat”.

Marga Sanz (EU): ʺEns produeix repugnància el silenci i la manipulació que el PP ha fet de l’accident del metroʺ

Esquerra Unida reclama explicacions immediates de Cotino i la reobertura de la comissió d’investigació.

La coordinadora d’EUPV i síndica en Les Corts, Marga Sanz, ha assenyalat que el programa Salvados que va emetre anit La Sexta, ʺposa de manifest una vegada més el silenci, la manipulació i la desinformació que el Consell ha emprat per tractar l’accident del metro. És una actitud que ens repugna, a l’igual que el comportament de Juan Cotino, qui s’ha negat una i altra vegada a donar informació sobre els fets i sobre les acusacions que recauen sobre ell respecte els intents de comprar les víctimes amb oferiments laborals”.

“Cotino té l’obligació inajornable de donar explicacions, i si no ho fa, ni assumeix responsabilitats, haurà de dimitir perquè no es digne d’ostentar el càrrec que ocupa de president de la càmera autonòmicaʺ.

Jordi Èvole a la concentració de familiars de víctimes del Metro de València

Esquerra Unida, a més, ha presentat hui mateix de nou la petició de reobertura de la comissió d’investigació de l’accident de metro.

Compromís demana la revocació de Cotino

El grup parlamentari Compromís ha registrat hui en Les Corts un recurs de reposició davant la negativa de la Mesa de les Corts Valencianes a tramitar la petició de creació d’una nova comissió d’investigació de l’Accident de Metro, presentada per Compromís el passat 12 d’abril. En aquest recurs, Compromís demana la revocació del President de les Corts, Juan Cotino, ja que com a integrant de la Mesa de les Corts Valencianes, ha format part de la decisió de no tramitar la petició de creació d’una comissió d’investigació que pretén dilucidar uns fets dels quals és protagonista per les seues visites als familiars de les víctimes per oferir llocs de treball.

Segons ha assenyalat la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, “a principis d’aquest mes d’abril vam tenir accés a documentació que demostrava que els trens de la Línia 1 no eren segurs i havien acabat la seva vida útil. A més, aquestos combois, segons aquesta documentació elaborada el 2005, presentaven problemes en la branca de tracció, que és un dels elements que en l’accident del 3 juliol del 2006 intervingué d’una manera decisiva”.

A partir de l’accés a aquesta documentació que s’havia ocultat tant a la investigació judicial com a la parlamentària i el fet que es fes públic que Juan Cotino, llavors conseller d’Agricultura, havia assetjat i pressionat les víctimes per oferir treball a canvi de silenci, Compromís va demanar la reobertura de la comissió d’investigació sobre l’accident de metro a les Corts.

La Mesa de Les Corts va remetre a Compromís un escrit el passat 25 d’abril denegant la tramitació d’aquesta petició de comissió d’investigació amb el vot en contra del propi president de les Corts Juan Cotino, davant la qual cosa hui el grup Compromís ha presentat un recurs en què demana la recusació de Cotino, “perquè entenem que el President de les Corts no pot votar en contra de la tramitació d’una comissió en la qual, entre altres coses, es demana investigar la seua actuació durant les visites que va realitzar als familiars de les víctimes”, ha assenyalat Oltra.

“Entenem que l’excusa que es tracta d’un tema que ja ha estat tractat en el Ple de les Corts durant aquest període de sessions, no pot servir per posar fi a tota la nova informació que acabem de saber i que ahir van poder veure tres milions de persones al programa Salvados de La Sexta, que és la traïció que suposa haver volgut silenciar la veritat sobre el pitjor accident de ferrocarril de la història de l’estat espanyol”, ha conclòs la diputada de Compromís.

Per la seua banda, Intersindical Valenciana considera que cal reobrir el cas de l’accident del metro de València. Per al Sindicat, a la vista de les darreres informacions, algunes de les quals ja van ser publicades en 2006, cal obrir el cas per depurar les responsabilitats penals que se’n deriven. El Sindicat també demana la depuració de responsabilitat polítiques dels directius de FGV i d’alts càrrecs del Consell d’aquell moment.

Comparteix

Icona de pantalla completa