La celebració de l'Arenal Sound està a la corda fluixa

L'Ajuntament de Borriana ha acordat desestimar l'autorització al festival
5 juliol 2016 01:00h
EP / Borriana

L'Ajuntament de Borriana (la Plana Baixa) ha acordat desestimar l'autorització al festival Arenal Sound, previst del 2 al 7 d'agost, per “falta de garanties i solucions contra les molèsties veïnals” i després de dos informes tècnics municipals i un de la Conselleria de Medi Ambient que proposen denegar els permisos perquè “no tenen en compte l'existència” de fins a quatre fonts de soroll distintes als escenaris. Ambdós informes realitzats pels serveis municipals del consistori borrianenc coincideixen “plenament” a assenyalar “la inconnexió i la falta de garanties” de la documentació presentada per la mercantil Imusic Festival SL.

Des de la direcció del festival, s'ha respost assegurant que l'edició del 2016 es portarà endavant perquè compta “amb tota la normativa exigida” i s'ha facilitat tot el que ha demanat l'administració “i més”. “Per tant, no és qüestionable si l'Arenal se celebrarà, o no, el 2016; el 2017, si no volen ens n'anirem”, així ho ha assegurat a Europa Press un dels directors del festival, Toño Sánchez.

Aquest debat es produeix arran d'una sentència de la sala del contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia valencià que va condemnar l'Ajuntament a indemnitzar, per danys morals, amb 2.000 euros, a cada habitatge d'un edifici afectat pels sorolls de l'Arenal Sound, en l'edició del 2013. El total que ha d'abonar el consistori ascendeix a 18.000 euros.

Els informes de l'ajuntament borrianenc posen de manifest que els estudis aportats per Imusic Festival SL “no resulten concloents per a garantir l'absència de molèsties en els domicilis residencials, en particular, si es considera la circumstància de la diversitat de fonts, per tant, no es verifica amb seguretat tècnica ni jurídica que no se sobrepassen els nivells màxims d'emissió”.

Respecte d’aquest punt, Sánchez ha fet notar que el que s'exigeix en matèria acústica és que una empresa certificada emeta un informe acorde a la normativa “i el que no es pot fer és posar-se a qüestionar l'informe dels experts”. “És una interpretació subjectiva i això és prevaricació: qüestionar documentació pericial certificada per un professional”, ha considerat el director, que no obstant això, no vol “entrar en aquestes guerres”. A més, els responsables del festival insisteixen en el fet que l'esdeveniment “compleix amb la normativa exigida” i afegeixen que “si hi ha alguna observació, se subsanarà”.

El regidor delegat del festival, Vicent Aparisi, ha explicat que l'Ajuntament "ha d'acatar la sentència i tenir en compte que no pot atorgar una autorització de celebració del festival Arenal Sound en contra dels criteris que aquesta manté, ni promoure o consentir la seua celebració en les condicions plantejades per la promotora per al present exercici, a risc que les autoritats i funcionaris públics puguen incórrer en un delicte dels tipificats en la legislació penal vigent".

Per contra, el director es mostra convençut que "el festival es realitzarà" en els terrenys on està programat, ja que, a hores d'ara, "el cent per cent" dels apartaments estan llogats, milers d'entrades s’han venut i s’han gastat 2,3 milions d'euros dels 5 d'inversió. "Per tant, no és qüestionable si l'Arenal se celebrarà, o no, el 2016", ha insistit. "Òbviament" el 2017 caldrà estudiar què succeeix, ha postil·lat.
 
next