Diari La Veu del País Valencià
Obres Públiques diu que el Festival Mare Nostrum vulnera la llei de Costes

Xavier Pérez / València.

La polèmica està servida. La celebració del Festival Mare Nostrum a Alboraia (l’Horta Nord) prevista per a aquest cap de setmana, es veu envoltada en un desgavell burocràtic de permisos, de llicències, informes sobre protecció de medi ambient, i fins i tot la Conselleria d’Habitatge, concretament la Direcció d’Obres Públiques, que ha emès un informe desfavorable sobre la celebració d’aquest esdeveniment.

De totes formes, fonts de la Conselleria han apuntat a La Veu que “des de la Conselleria no tenim la competència per a autoritzar la realització del festival, sols intervenim en l’àmbit de les nostres competències sobre la idoneïtat de la ubicació, com ho han fet també altres departaments com Medi Ambient o el Ministeri del Interior”.

El departament que dirigeix Maria José Salvador afirma que s’ha valorat negativament la sol·licitud del lloc per a realitzar el festival “ja que afecta la zona de protecció de domini públic. Els usos i activitats a realitzar en aquestes zones han quedat molt limitats per la Llei de Costes de 2013 aprovada per Rajoy”.

Segons la Conselleria, la llei “és molt més restrictiva” i limita l’ús de la servitud de protecció del domini públic marítim per a usos i activitats que, per la seua naturalesa, sols puguen tindre eixa ubicació, com el cultiu marí o les salines marítimes. “No es considera autoritzable la celebració de festivals, concerts o activitats que puguen tindre una altra ubicació”.

Per altra banda, en el cas de l’Arenal Sound “va passar el mateix i es va buscar un lloc alternatiu tant per part de l’Ajuntament com de la promotora”, han assenyalat.

Des de la Conselleria s’insisteix que n’hi ha altres indicadors i informes que fan incompatible la zona per a la realització del festival com per exemple:

– Informe de la Direcció Provincial del Trànsit del Ministeri de l’Interior que considera inviable la celebració del festival per raons de seguretat i la proximitat del trànsit

– Informe-requeriment de la Direcció General d’Urbanisme que adverteix que la classificació urbanística és no urbanitzable i, per tant, no es permeten els usos que es pretenen desenvolupar en aquest àmbit ni tan sols de manera provisional.

– El Pla de l’Horta i el Pla del Litoral, on es recullen propostes que preveuen mesures de protecció d’eixa zona i que són contraries al que s’hi pretén desenvolupar.

– El catàleg de platges que s’està elaborant considera aquesta platja com a “natural” i, per tant, no són aptes per a la realització d’aquest tipus d’esdeveniments que estan reservats a platges urbanes.

Encara que resalten que “no és la Conselleria en última instància qui ha d’autoritzar el festival, sols s’ha pronunciat sobre la idoneïtat de la ubicació”.

Mentrestant, la direcció de Mare Nostrum ha dit que el Festival “continua endavant” i lamenta veure’s envoltada “en una guerra entre el PSPV i Compromís”.

Comparteix

Icona de pantalla completa