Diari La Veu del País Valencià
La inversió en cultura per part de les institucions valencianes augmenta un 28,5%

RedactaVeu / València.

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha presentat #FesCultura a Alacant, el primer Pla Estratègic Cultural Valencià, dissenyat a partir d’un estudi encomanat a l’Àrea d’Investigació en Economia de la Cultura de la Universitat de València.

La presentació s’ha realitzat al Teatre Principal d’Alacant i el conseller ha estat acompanyat pel secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, la directora territorial de la Conselleria a Alacant, Tudi Torró, el regidor de Cultura d’Alacant, Daniel Simón i el gerent del Consorci de Museus, José Luís Pérez Pont.

Les grans línies d’actuació de #FesCultura en el període 2016-2020 són la creació i consolidació d’una vertadera indústria cultural valenciana, la democratització de l’accés a la cultura, la descentralització territorial, la internacionalització i la cooperació entre institucions.

El conseller Marzà ha fet èmfasi en la descentralització cultural valenciana i ha anunciat que “la primera obra pròpia del Teatre del Poble Valencià, serà d’una dramaturga alacantina, Lola Blasco i s’estrenarà a Alacant per a després recórrer la resta del territori”. L’obra s’estrenarà a la Mostra Espanyola d’Autors Contemporanis que se celebrarà al mes de novembre i es basa en la història real de la iaia de la dramaturga, que era pianista i acompanyava les projeccions cinematogràfiques d’Alacant abans de la Guerra Civil.

#FesCultura conté 8 objectius prioritzats i avaluables que es desenvolupen a partir de 7 plans, els quals contenen 70 mesures concretes. Es tracta d’un pla pioner a Europa, pel fet de definir les polítiques culturals mitjançant un procés participatiu i obert a la ciutadania mitjançant un estudi previ.

Per aconseguir-ho hi ha prevista una inversió de 500 milions d’euros fins a 2020 amb el compromís que es puga augmentar si s’aconsegueix un finançament just. Això suposa arribar a 2020 a l’1 % del pressupost de la Generalitat. A més, es preveu que les mesures incloses en #FesCultura puguen augmentar en un 7 % la productivitat de l’economia valenciana.

A més, durant els últims mesos la inversió cultural de les diferents administracions valencianes ha augmentat un 28,5% i el conseller ha destacat que “gràcies a la major inversió per part dels ajuntaments valencians, les diputacions i la Generalitat estem reconstruint un dels nostres pilars, la cultura, per passar de les ocurrències del passat a l’estratègia que marca el camí d’una política cultural amb trellat”.

Els objectius de #FesCultura

– Fomentar l’increment en 200 milions d’euros del consum cultural per part de les valencianes i els valencians, dels quals 75 milions per a les comarques de la demarcació d’Alacant.

– Creació de 8 a 10.000 llocs de treball i augment del nombre d’empreses culturals a 12.000. En aquest sentit, aconseguir un augment d’unes 500 empreses culturals més a la demarcació d’Alacant.

– 200.000 lectors més per estar en la mitjana de l’Estat espanyol de lectura.

– 80 nous punts de lectura i incorporació de 300.000 usuaris en la xarxa de biblioteques, 100.000 dels quals corresponen a la demarcación d’Alacant.

– Aconseguir 6 milions de visitants als museus valencians, dels quals uns 550.000 més als museus alacantins.

– Assolir 2 milions d’espectadors teatrals anuals.

– Augmentar fins a 2,5 milions els espectadors de música en viu i duplicar l’oferta de concerts de música a 10.000. Uns 1.700 concerts anuals més a les comarques de la demarcació d’Alacant

Enllaç al document Fes Cultura – Pla Estratègic Cultura Valencià 2016-2020.

Comparteix

Icona de pantalla completa