Diari La Veu del País Valencià
L’IES Cotes Baixes guanya la Shell Eco-Marathon d’eficiència energètica a Londres

RedactaVeu / València.

L’IES Cotes Baixes d’Alcoi ha sigut el guanyador de la Shell Eco-Marathon Europe 2016 amb el vehicle Dimoni 3.0, construït per un equip d’alumnes d’FP d’Automoció de l’institut. La prova s’ha celebrat des del 30 de juny fins al 3 de juliol en The Olympic Park de Londres.

El nou vehicle ha participat en la categoria Prototips Bateria-Elèctrics i ha aconseguit imposar-se, malgrat la insistent pluja present en algunes proves, a importants instituts d’Itàlia, Alemanya o França que partien com a favorits.

Shell Eco-Marathon és una competició internacional en la qual l’objectiu és dissenyar, construir i provar vehicles energèticament eficients. Celebrada anualment a l’Amèrica, Europa i l’Àsia, el guanyador és l’equip que recorre la màxima distància utilitzant la menor quantitat de combustible possible, tot açò amb la finalitat de trobar solucions sostenibles als desafiaments de l’energia.

Fins a Londres s’han desplaçat tres professors del Departament d’Automoció: Enrique García, Juan Antonio Gómez i Ricardo Soler, juntament amb 10 alumnes, tots ells integrants de l’equip EcoDimoni que, a més, commemoraven el 10é aniversari de l’inici d’aquest projecte educatiu. Després de moltes hores d’esforç i il·lusió, el treball en equip s’ha vist recompensat amb un primer lloc en una de les proves més prestigiosa a nivell mundial.

El vehicle, igual que els seus predecessors, s’ha construït íntegrament a l’IES Cotes Baixes i ha comptat amb l’aportació desinteressada d’algunes peces fabricades amb tecnologia d’avantguarda, per empreses col·laboradores de la ciutat.

Entre les millores més destacades del nou Dimoni 3.0, clau sens dubte per a aconseguir la primera posició, es troba el seu xassís, un monocasc autoportant de fibra de carboni que s’ha realitzat per infusió forçada de resina mitjançant tècnica de buit. Gràcies a açò, s’ha aconseguit reduir considerablement el pes de la carrosseria fins a deixar-la en menys de 7kg. El pes final del vehicle és de 25,4 quilos, molt més lleuger que els 34 quilograms de l’anterior Dimoni.

L’energia utilitzada continua sent de bateries elèctriques però sense suport fotovoltaic (l’organització ha decidit suprimir definitivament la categoria solar). Per a augmentar l’eficiència i disminuir les pèrdues, s’ha elevat la tensió nominal de 24V a 48V i s’han desenvolupat nous motors i una nova centraleta electrònica. A més, amb la finalitat de continuar alleugerint el pes total, s’han incorporat peces fabricades en plàstic amb la impressora 3D propietat del centre.

EcoDimoni és un projecte educatiu format per alumnes i professors de l’IES Cotes Baixes, la finalitat del qual és dissenyar i construir vehicles ecològics propulsats per energies alternatives per a participar en proves internacionals de baix consum, tals com: Shell Eco-Marathon Europe, Solar Race Región de Murcia, Educ Eco-Challenge, Madrid Eco-City.

Comparteix

Icona de pantalla completa