Diari La Veu del País Valencià
‘Edusiona’t amb les arts’ reivindica l’art i la cultura com a eina d’aprenentatge
RedactaVeu / València

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha inaugurat la jornada “Edusiona’t amb les arts” que se celebra hui al Centre del Carme de València. A l’acte també han assistit el director general de Política Educativa, Jaume Fullana, el director del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, i el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos. Tots ells representen les entitats i direccions que “han unit els seus esforços per tal de reivindicar i fomentar el paper de l’art com a instrument d’aprenentatge a les aules en aquesta jornada”.

“Edusiona’t amb les arts” pren el nom de la trobada d’innovació educativa celebrada el passat 30 de gener a València, la qual feia referència a la suma de dos factors: educació i il·lusió. Ara se suma en aquesta ocasió un tercer eix: el de les disciplines artístiques. De la mateixa manera que en l’anterior trobada, l’oferta de dos-centes places, principalment oferides a docents, es va exhaurir ràpidament, segons afirma la Conselleria.

Les ponències, tallers, intercanvis d’experiències i exposicions programades giren al voltant de dos idees principals. D’una banda, l’art, com a expressió de la bellesa humana, s’ensenya i s’aprèn, i és un factor clau per a la nostra felicitat personal, de manera que disciplines com la pintura, la música, el teatre, la dansa, el cinema i el cant han d’estar presents a les aules per tal d’aconseguir un desenvolupament personal complet. D’altra banda, la jornada reivindica el paper de l’art per a provocar emocions i el fet que aquestes poden marcar la diferència entre estudiar i aprendre, ja que aprenem amb més facilitat allò que ens emociona.

El conseller Vicent Marzà, satisfet amb aquesta trobada pel que implica de conjuminar les diferents matèries que gestionen des de la seua Conselleria, ha afegit que “l’art i la cultura són un factor clau, per al desenvolupament personal de l’alumnat i molt especialment de la creativitat, la sensibilitat, la identitat individual i col·lectiva, així com del sentit crític. També constitueixen eines fonamentals per afavorir les relacions interculturals i promoure la diversitat i la cohesió social i territorial. Finalment, promouen la creació de nous públics, la democratització de l’accés a la cultura i el desenvolupament ple de les indústries culturals que ens hem marcat com a prioritat en Fes Cultura, el Pla Estratègic Cultural.”

Finalment ha agraït l’esforç de “la gent que ha treballat, durant dècades i sense reconeixement institucional, aquesta via que connecta l’educació i les arts” i ha anunciat que “apostem per l’educació en l’art i la cultura perquè és un camí compartit, obert i central en la transformació educativa”.

“Una motxilla de cultura”

Un exemple d’aquesta aposta s’anomena “Una motxilla de cultura” i en paraules de Marzà constitueix “un catàleg d’ofertes culturals que l’estudiant de Primària i Secundària ha d’assolir, i triar lliurement entre les possibilitats que se li ofereixen”. L’objectiu d’aquesta iniciativa, sorgida de les estratègies conjuntes en els dos àmbits, és possibilitar que tots els estudiants puguen gaudir d’un context cultural al més ric possible, independentment dels seus condicionaments socioeconòmics i familiars.

Activitats de la jornada

Pel que fa al programa de la jornada “Edusiona’t amb les arts”, ha començat amb la ponència “Crear con lo que hay”, de Lucía Miranda, una jove directora d’escena, arteducadora i gestora cultural. Posteriorment s’ha celebrat una exposició interdisciplinar a càrrec de l’IES Lluís Vives de València i diversos tallers on els docents poden oferir i compartir les seues experiències didàctiques relacionades amb el paper de l’art a les aules. Els tallers estaran dedicats a arts plàstiques, música, literatura, dansa i art dramàtic.

De vesprada, l’Institut Valencià de la Cultura i les Arts exposen als assistents la seua programació, així com l’oferta d’activitats didàctiques disponibles per als centres.

L’oferta es completarà amb una “fireta de les arts” amb diverses parades que es muntaran al Centre del Carme i amb l’espectacle de dansa “El cant del cos”.

Comparteix

Icona de pantalla completa