Diari La Veu del País Valencià
Les Corts rebutgen la reforma de l’Estatut d’Expresidents presentada per Podem

Europa Press / València.

El ple de les Corts Valencianes ha rebutjat, per unanimitat, la proposició de llei de Podem per a modificar l’Estatut d’Expresidents de la Generalitat. Aquest grup considera que “ha perdut la seua essència” durant la tramitació parlamentària en comissió i que ha tingut, com a principal punt de discòrdia entre PP i PSPV i la resta de formacions, la presentació com a membres nats dels exdirigents en el Consell Jurídic Consultiu (CJC).

La iniciativa per a modificar l’Estatut d’Expresidents va començar la seua marxa en Corts el passat mes d’octubre i, segons ha explicat la diputada de Podem Fabiola Meco, plantejava com a qüestió clau quin és el paper que ha de tenir un expresident i pretenia eliminar la “porta giratòria” del Conselll al Consell Jurídic Consultiu.

Així, consideren que ha sigut una “oportunitat perduda” i una partida que ha guanyat “l’status quo dels privilegis”, malgrat que, amb la proposta final que s’ha votat, s’aconseguien “avanços” en la rendició de comptes per part dels expresidents dels recursos públics que poden utilitzar –oficina i assessors, un règim d’incompatibilitats o la possibilitat de revocar el seu tractament honorífic i mitjans– si són condemnats, per sentència ferma, per un delicte contra l’administració pública.

Des de Podem, s’ha insistit que hi havia una oportunitat “històrica” de determinar “sense lligams” els beneficis i recursos que ha de tenir al seu abast un expresident, “la dignitat del qual no es mesura per anar acompanyada de privilegis”.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha recordat a la diputada de Podem que els expresidents són objecte de crítica des que assumeixen el càrrec i, malgrat que ha reconegut que el País Valencià ha tingut “mala sort amb molts d’ells”, cal regular com queden després del seu pas pel Palau perquè el càrrec que han assumit prèviament és incompatible, en la majoria dels casos, amb qualsevol altra activitat, ja que hi ha “privilegiats que poden tornar a llocs privilegiats” però també n’hi ha que “no tenen on anar”.

Fabiola Meco ha insistit en les seues crítiques i ha recordat, en aquest punt, que tenir “un indigne (Francisco) Camps en el CJC costa 74.400 euros, que és més del que cobra Puig” i si se suma el cost de l’oficina de què disposa Fabra la xifra arriba a 150.000 euros.

Revengisme polític

El diputat del PP José Juan Zaplana ha confessat haver perdut amb aquest debat la “innocència política” i ha assegurat que el vot en contra de Podem a la seua iniciativa respon a l’actitud de “o m’isc amb la meua o em porte la pilota i no juga ningú més”. Ha lamentat que, després de huit mesos de debat d’una proposició inicial que “pràcticament volia derogar la llei” d’Estatut d’Expresidents i construïda “sobre el revengisme polític” i d’haver arribat a modificacions i a acords, no s’haja aprovat.

La portaveu adjunta de Compromís, Mireia Mollà, ha lamentat que amb aquesta proposta s’haja perpetuat la figura de les portes giratòries i ha acusat alguns grups de mirar el dit que apunta la lluna en lloc de la lluna i ha lamentat que no s’haja volgut abordar expressament la “idea preconcebuda de compensar els expresidents”.

Comparteix

Icona de pantalla completa