Diari La Veu del País Valencià
Passa l’estiu ben fresc al riu amb aquest llistat de paratges naturals
RedactaVeu / València.

Quan apreta la calor, els que viuen vora mar ho tenen fàcil, no cal pensar-s’ho massa. Tovallola en mà, banyador posat i, com a molt, unes xancletes per no cremar-se els peus i s’endinsen al Mediterrani, que en estiu sempre té una bona temperatura.

Però, què passa amb la gent que viu a l’interior? Doncs, bons són els rius que, amb els tolls, assuts…, brinden un espai, res envejable al mar, per a poder refrescar-se i mai millor dit perquè les temperatures de l’aigua en alguns casos solen ser bastant baixes.

Per això, des de La Veu us oferim un recull dels diferents paratges naturals espectaculars vora riu que ofereixen la possibilitat de banyar-se.

Del sud al Nord

Les Fonts de l’Algar, a Callosa d’En Sarrià, potser són un dels paratges més coneguts, amb les seues cascades, congostos i embassaments naturals. També, segurament, és un dels més mercantilitzats dels espais d’aquesta llista, ja que s’ha de pagar per accedir-hi, entre 2 i 5 euros, i compta amb diversos restaurants i altres serveis.

Pujant una mica més al nord, una opció més natural i no tan explotada és el Barranc de l’Encantà, que recorre els termes de Planes i Beniarrés; en el gorg del Salt, trobareu una cascada que cau a un toll on podeu banyar-vos. Fins i tot, podeu trobar rutes a peu des d’algunes de les poblacions properes per a poder fer una excursió i, quan arribeu, refrescar-vos.

P

Pou Clar en Ontinyent. Foto: La Veu.

Més amunt, està el Pou Clar, a Ontinyent, que està format per diferents pous o tolls d’aigua sobre roca i que naix al punt del riu Clariano, raó per la qual l’aigua està bastant gelada. El paratge és idílic i és la millor manera per a refrescar-se a l’estiu, dins de les aigües transparents d’aquest riu.

La població Anna té diversos espais on banyar-se. El més popular és l’Albufera d’Anna, un llac natural on no està permés el bany, tot i que sí es pot fer en una mena de piscina amb aigua que ve directa del brollador natural, per tant està gelada. En aquest cas, la zona compta amb diferents utilitats per a passar el dia com taules, quioscs, serveis i, fins i tot, un càmping municipal. L’entrada val 3 euros per als adults i, 1,5 per als menuts, segons la web del consistori.

Gorg de l’Escala en Anna. Foto: La Veu.

Encara al terme d’Anna, podeu trobar el Gorg de l’Escala. Per a accedir-hi, heu de passar per una escala de 136 escalons i pagar 2 euros per persona. De nou, és una aigua molt freda però, això sí, cristalina.

Navarrés. Foto: La Veu.

Des d’Anna cap a l’interior, passareu per Navarrés, que també disposa d’una zona per al bany i en què també haureu de pagar per accedir-hi. Però, carretera cap a dins, s’arriba a Quesa, on hi ha ‘Los Charcos’, que disposen de diferents tolls d’aigua formats pel riu Grande.

‘Charco del chorro’ en Quesa. Foto: La Veu.

I, si el que vos agrada és fer una ruta pel riu, podeu gaudir-la a Bicorp, un poc més a l’interior encara que Quesa. Allí podeu fer una excursió fluvial dins del riu Fraile i aprofitar els diferents tolls per a banyar-vos.

Cap a l’interior del cap i casal, es poden trobar diferents espais on banyar-se, concretament, a Bugarra, on el riu Túria ofereix una platja fluvial on us podeu refrescar. A més, molt a la vora hi ha un càmping que té piragües per a arrendar. A Gestalgar, molt prop d’aquesta ubicació, es troba ‘El Motor’ on també hi ha aigües gelades i un restaurant per poder a passar el dia.

>

Localitzacions. Mapa: Valencia Legendaria.

Més cap a l’interior d’aquests dos espais, es troben altres paratges naturals com una piscina natural a Sot de Xera, l’Assut de Toixa, amb una temperatura d’uns 18 graus durant tot l’any. A més, Xelva compta amb la Ruta de l’Aigua per poder recórrer el poble de bany en bany.

Salt de la Nóvia Navaixes. Foto: Ajuntament de Navaixes.

Per últim, les dues zones més al nord que destacarem són Montanejos, on també hi ha diverses piscines naturals, gràcies al riu Millars, en la zona de la Font dels Banys i, Navaixes, concretament, al Salt de la Nóvia, on hi ha pous, zones d’esbarjo i cascades. La més destacada és la del ‘Brazal’, que compta amb 60 metres d’espectacular caiguda.

Dia Europeu del bany en els rius

Aquest any, Xúquer Viu celebra, per 12è any consecutiu, el ‘Big Jump’ (el gran salt) anomenat ací com ‘Mulla’t pel Xúquer’. La trobada serà aquest dissabte 9 de juliol, a les 12h, a l’Assut d’Antella, ja que és el dia Europeu del bany en els rius. Es farà una concentració; després, un bany i, per últim, hi haurà una picadeta per a tots.

Imatge: Xúquer Viu.

L’entitat vol aprofitar aquest dia per a recordar que queda molt per fer perquè, segons expliquen, “més del 50% dels rius, zones humides i aqüífers no estan en bon estat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa