Diari La Veu del País Valencià
Algunes empreses podrien anar-se’n si no es posa data per al Corredor Mediterrani

ACN / València.

Els empresaris del País Valencià han manifestat, aquest divendres, que algunes empreses es podrien arribar a plantejar no intervenir al territori si no hi ha més concreció en la construcció del Corredor Mediterrani per part del Govern espanyol.

Així ho ha manifestat el president de la Confederació Empresarial Valenciana, Salvador Navarro, davant les preguntes dels mitjans en la roda de premsa en la qual organitzacions empresarials, agrícoles, industrials, exportadors, associacions, col·legis professionals i la Generalitat Valenciana han reiterat la reivindicació que el Corredor Mediterrani es faça realitat com més prompte millor.

Navarro ha dit que en aquest moment no té constància que cap empresa vulga abandonar el País Valencià, però ha instat que hi haja un compromís ferm amb data fixa perquè, si no, “hi haurà”. El representant empresarial ha afegit que les empreses treballen a llarg termini i necessiten tenir certesa per donar solució al dèficit de competitivitat.

Entre els representants dels diferents col·lectius ha hagut unanimitat per acceptar el tercer fil ferroviari com a solució tècnica provisional mentre arriba el Corredor Mediterrani, però han alertat que ha de ser una solució immediata i que les obres de la doble plataforma s’haurien d’anar planificant i executant en paral·lel. Així mateix, han incidit en la gran dependència que té l’economia valenciana de les exportacions.

En aquest sentit, el president de la fundació ProAVE, Federico Félix, ha dit que no tenir la infraestructura genera uns “costos brutals” i que a curt termini “si el ministeri de Foment no ens menysprea, i no ho anem a consentir, el tercer carril pot ser una realitat com a solució d’emergència perquè almenys puguen passar entre 8 i 10 combois al dia i així alleujar la congestió”.

Aprofundint en la solució tècnica provisional, el president del Col·legi d’Enginyers del País Valencià, Francisco García Calvo, ha indicat que si Foment té voluntat, l’any vinent podria haver ample internacional, amb el tercer carril, des de València fins a Mollet del Vallès. Respecte d’aquest fet, ha lamentat que, a hores d’ara, no hi ha cap metro de tercer carril des de Mollet a Castelló.

Per part dels agricultors, el president de l’Associació Valenciana d’Agricultors, Cristobal Aguado, ha manifestat sentir-se “insultat” pel Govern espanyol i l’ha instat a donar solucions per millorar la connexió dels territoris perifèrics. També la Unió de Llauradors ha denunciat el “menyspreu” i ha alertat, per veu del seu president Ramon Mampel, que “Madrid ha de pensar que si no, tindrà un problema a tot l’arc mediterrani”.

Al seu torn, els fabricants de components d’automoció han exposat la dependència de la factoria Ford, que genera 27.000 llocs de treball directe i indirecte, amb 100.000 persones que viuen d’aquestes ocupacions.

En aquest sentit, el secretari autonòmic d’Habitatge i Obres Públiques valencià, Josep Vicent Boira, ha lamentat que l’Estat espanyol no s’estiga movent al mateix ritme que altres estats per adaptar les infraestructures, en contrast amb el creixent caràcter exportador de la seua economia. Boira ha evidenciat la “saturació” i el risc de “col·lapse” que hi ha al Corredor Mediterrani i ha remarcat que el mercat valencià és Europa.

El dirigent valencià ha afegit que la ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, té una oportunitat en la seua pròxima visita a València per comprometre’s amb els ciutadans i el Corredor Mediterrani i per possibilitar que hi haja contactes entre tècnics d’ADIF i de la Generalitat Valenciana per abordar solucions tècniques al tram València-Tarragona.

Comparteix

Icona de pantalla completa