La Diputació de València presenta els guanyadors de les ajudes Alfons Roig

L’exposició mostra el treballs de Keke Vilabelda i María José Planells
8 juliol 2016 01:00h

Javier Argente / València.

Aquest matí, a l’Almodí de la ciutat de València, s’ha presentat l’exposició que mostra el treballs realitzats per Keke Vilabelda i María José Planells, guanyadors de les ajudes Alfons Roig convocades per la Diputació.

A l’Almodí, antic magatzem de gra de la ciutat en època medieval recuperat per les institucions públiques i convertit en un magnífic espai expositiu per a la cultura, han estat presents els dos artistes becats, així com Gloria Tello, regidora de cultura de l’Ajuntament de València; el diputat de l’àrea cultural, Xavier Rius; el director del MuVIM, Rafa Company, i Amador Griñó, comissari de l’exposició.

Tots han destacat la importància de l’espai on es presentaven les obres com a centre cultural i expositiu i més d’un dels presents ha recordat temps passats d’infantessa, quan visitaven de menuts aquest mateix lloc, on estava instal·lat el museu paleontològic de la ciutat, que comptava amb la cridanera presència d’un esquelet de dinosaure de grans proporcions.

També s’ha recordat, per part dels assistents, la importància que les beques artístiques de la Diputació han tingut des del segle XIX, quan es van instituir. Els pensionats d’aleshores, joves artistes valencians quasi desconeguts, viatjaven per Europa −fonamentalment a Itàlia− per conèixer obres, autors i tècniques i tornaven a València amb un bagatge de coneixements imprescindible i que els permetia convertir-se, amb el pas del temps, en insignes figures com Sorolla, Benlliure, Pinazo i tants altres grans artistes valencians. 

Eixe esperit és el que mantenen les actuals ajudes de la Diputació. Com ha explicat Amador Griñò, María José Planells ha viatjat per Mèxic per desenvolupar i cloure un projecte artístic titulat ‘Site Especific’, on obra gràfica, instal·lacions, audiovisuals i art relacional proposen una reflexió sobre la memòria i sobre els valors de la persona i de la societat en què està socialitzada. Cada treball té un caràcter individual, però connecta amb la resta de peces formant un tot orgànic.
 Fotos: La Veu.

Per la seua banda, Keke Vilabelda, que durant la presentació del seu treball ha destacat la total llibertat que ha tingut per desenvolupar el seu projecte, va recórrer milers de quilometres per l’Estat espanyol per bastir el seu treball anomenat ‘Hueso y hormigón’, on ens mostra de fenotips, peces de formigó i un vídeo, la seua cerca de ruïnes prematures, allò que ell ha anomenat edificis avortats per la bombolla immobiliària. I ens mostra el disbarat immobiliari en un recull d’imatges colpidores.

Rafa Company, director del MuVIM, ha destacat el manteniment de la tradició que signifiquen aquestes ajudes ‘Alfons Roig’ de la Diputació i com els dos joves artistes han passat a formar part ja de la nòmina de grans noms de l’art valencià que han gaudit d’aquestes ajudes.

A més d’alabar l’alta qualitat de les obres exposades, la regidora Gloria Tello ha destacat la importància de la col·laboració de diverses institucions a l’hora de posar en marxa iniciatives com aquesta exposició. Sinergies i complicitats que també han estat valorades pel diputat Xavier Rius, qui ha fet palès que la gran beneficiada per aquesta col·laboració institucional és la ciutadania receptora final de les noves polítiques culturals que estan implementat-se. Ha estat, com ha dit Rius, un triomf que comptant amb pressupostos inferiors als d’anys anteriors, s’haja pogut dur endavant una nova edició de les ajudes ‘Alfons Roig’ amb uns resultats tan satisfactoris.

next