Diari La Veu del País Valencià
El Suprem arxiva la denúncia contra Barberá per no retirar símbols franquistes de València

ACN / València.

La sala segona del Tribunal Suprem valencià ha arxivat la denuncia contra l’exalcaldessa de València, Rita Barberá, actual senadora del PP, per delictes de desobediència i denegació d’auxili, així com per faltes contra l’ordre públic, en no haver retirat els símbols del franquisme al cap i casal durant el seu mandat.

Segons ha informat l’alt tribunal, la sala rebutja la denúncia en considerar que els fets no són constitutius de delicte i argumenta denúncies similars contra l’exalcalde de Saragossa, Juan Alberto Belloch, i el d’Almeria, Luis Rogelio Rodríguez. En la seua decisió, remarca que la Llei de Memòria Històrica, de l’any 2007, recull l’obligació genèrica de les administracions públiques d’adoptar mesures tendents a la retirada d’objectes commemoratius de la Guerra Civil i la dictadura franquista, però que en la denúncia no queda acreditat que s’haja donat una ordre directa expressa a l’exalcaldessa perquè prengués mesures i retirés els símbols en compliment de la Llei, ni tampoc que s’hagués negat a complir aquesta ordre.

“Tots dos elements, l’existència d’una ordre expressa i la negativa posterior al seu compliment, resulten necessaris per apreciar el delicte invocat, és a dir, per atorgar rellevància penal als fets”, indica la resolució del Suprem. En eixe mateix sentit, l’alt tribunal afegeix que no hi ha constància que l’exalcaldessa hagués rebut una ordre concreta i específica, en compliment de la mateixa Llei, per realitzar un catàleg de vestigis de la Guerra Civil i la dictadura.

La denúncia va ser interposada el mes de maig del 2015 per un diputat del PSPV-PSOE, el coordinador del grup per a la recuperació de la memòria històrica, i un advocat La denúncia assenyala que, a la ciutat de València, existeix un monument als caiguts, escuts i plaques anticonstitucionals i quadres d’honor amb referències al franquisme, així com noms de diversos carrers de la ciutat. Els denunciats afegeixen que fins el moment l’Ajuntament de València no havia procedit a fer complir la Llei de la Memòria Històrica.

Comparteix

Icona de pantalla completa