Diari La Veu del País Valencià
Musix, la marca per promocionar turísticament el País Valencià ‘festivaler’
RedactaVeu / València

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat les marques Musix i #mediterranewmusix, una idea impulsada per l’Agència Valenciana del Turisme que naix amb l’objectiu de projectar la imatge del País Valencià com a lloc d’acolliment del major festival de festivals del món i promocionar-lo en l’estranger.

S’ha apostat per integrar les sis trobades més multitudinàries i amb més recorregut d’entre tots els que se celebren entre juny i agost, que són: l’Arenal Sound, els Concerts de Vivers, el Festival de les Arts, el Festival Internacional de Benicàssim (FIB), el Low Festival i el Rototom Sunsplash. El conjunt d’aquests esdeveniments es resumeix en prop de mig miler d’artistes i bandes participants i més de 50 dies de música pràcticament sense interrupcions, encara que des del Consell estan oberts a acollir nous festivals que van prenent força.

En l’acte de presentació, Puig ha assegurat que confia en la projecció d’aquests festivals per convertir el País Valencià en “terra de festivals” i aprofitar els forts vincles d’aquests esdeveniments amb el sector turístic per enfortir el turisme internacional.

S’espera que aquesta marca ajude a potenciar i consolidar el turisme internacional, aquest és un dels puntals importants, ja que, com ha explicat Puig, “per als valencians és essencial la música, però també el turisme, que representa el 14% de l’ocupació”.

Per la seua banda, el secretari autonòmic de l’Agència Valenciana del Turisme, Francesc Colomer, ha explicat que la nova Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat, “acollirà i protegirà la figura del festival com ja es protegeixen altres festes d’interès nacional i internacional”.

Foto: GVA.

Les xifres

El País Valencià fa anys que s’ha consolidat com una destinació musical imbatible amb quatre festivals dels deu que més visitants reben de tot l’Estat, segons un informe anual de l’Associació de Promotors Musicals. En 2014, l’Arenal Sound encapçalava el ‘top 10’ amb 250.000 espectadors, empatat amb el Rototom Sunsplash i seguit de prop pel FIB, en sisè lloc, amb 120.000 espectadors, i el Low Festival, en vuitena posició, amb 75.000.

A més, l’assistència a un festival de música implica, en molts casos, que els turistes visiten la zona i, per tant, gaudisquen de la gastronomia, paisatges, cultura, etc. Segons va arreplegar en un informe una de les principals empreses de venda de bitllets d’Espanya, per a un 40,1 % dels assistents als festivals en 2015, acudir a un festival va implicar planificar un viatge complet (viatge i allotjament), amb la qual cosa l’impacte econòmic i social es veu multiplicat.

Festivals amb arrelament

Festival de les Arts: Se celebra durant el segon cap de setmana de juny, és la cita més multitudinària de totes les que se celebren a la ciutat de València. Ofereix un cartell en el qual destaquen les bandes índies estatals d’última generació i una nòmina de músics forans.

Concerts de Vivers: Els tradicionals concerts que se celebren en els Jardins de Vivers de València, amb motiu de la seua Fira de Juliol. Pel seu escenari han passat, en els últims 20 anys, figures com Van Morrison, Lou Reed, Iggy Pop, Caetano Veloso, Bob Dylan o The Pretenders. Enguany, presenten Melody Gardot, Steve Vai o Gloria Gaynor entre els seus principals reclams. I incorporen la representació valenciana amb, entre d’altres, Aspencat i Sènior i el Cor Brutal.

Festival Internacional de Benicàssim: La cita més veterana del País Valencià que se celebra des de 1995 i que es va resituar fa uns anys a mitjan juliol. Pel seu escenari han passat llegendes com Brian Wilson, Radiohead, Kraftwerk, Morrissey, Leonard Cohen, Pixies o Depeche Mode, entre molts uns altres. El seu impacte econòmic està entorn dels 20 milions d’euros, encara que ha fluctuat en els últims temps.

Low Festival: Se celebra l’última setmana de juliol, des de 2008, a Benidorm. Destaca per un cartell que combina bandes amb evident tirada entre la parròquia independent estatal com Vestusta Morla, Lori Meyers o Los Planetas i de referents indiscutibles del pop anglosaxó com Suede, Massive Attack, Belle & Sebastian o Portishead.

Arenal Sound: És el festival més multitudinari de tots els que integren l’escena estatal. Més de 60.000 espectadors diaris es donen cita al costat de la platja de l’Arenal de Borriana cada primer cap de setmana d’agost. Se celebra des de 2010. El seu impacte econòmic supera els 20 milions d’euros. Enguany, programa noms tan fiables com Steve Aoki, Two Door Cinema Club o Crystal Fighters.

Rototom Sunsplash: Va començar a celebrar-se el 1994, al nord d’Itàlia, però des de 2010 s’assentà a Benicàssim, aprofitant el recinte multiusos que es va crear per albergar el FIB. Orientat a la cultura reggae, però sense menysprear qualsevol música relacionada. Té lloc a mitjan agost, quan, enguany, passaran per allí Manu Chao o Damian Marley. La seua durada abraça una setmana completa, amb prop de 40.000 assistents diaris.

Comparteix

Icona de pantalla completa