El Consell modificarà diverses lleis per a reduir la ‘burocratització de l’Administració’

‘Els pressupostos per al 2017 tindran com a prioritat els serveis públics fonamentals, el creixement, la redistribució i l'ocupació de qualitat’, ha explicat el president des de Torrevella.
9 juliol 2016 01:00h
Europa press / Torrevella

El Consell ha plantejat la necessitat de modificar la Llei de Funció Pública de la Generalitat i la Llei 1/2015 d'Hisenda amb l'objectiu de reduir els "elevats nivells de burocratització" i la "lentitud de l'Administració" per a, així, "agilitar-la" i "modernitzar-la". Així mateix, ha apuntat als serveis públics fonamentals, el creixement i l'ocupació com a prioritats en els pressupostos per al 2017.

Així ho han explicat el president de la Generalitat, Ximo Puig i la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, que han comparegut, aquest dissabte, a Torrevella (el Baix Segura), per a informar sobre els objectius plantejats pel govern autonòmic de cara al pròxim semestre en el seminari que celebren aquest cap de setmana en aquesta localitat.

Oltra ha assegurat que la intenció de l'executiu valencià, en els pròxims mesos, és "millorar l'Administració" perquè siga "àgil i responga, en temps real, els ciutadans", per la qual cosa han plantejat la necessitat de modificar la Llei de Funció Pública i la llei 1/2015 d'Hisenda, "aprovada en solitari pel PP" quan es trobava en la Generalitat. Respecte d’aquesta última, Oltra ha indicat que aquesta normativa "ha elevat els nivells de burocratització, la lentitud de l'Administració i la falta de resposta a uns nivells insuportables".

"Hem trobat una Administració sabotejada, raquítica", ha lamentat la vicepresidenta, que ha explicat que, en 10 anys, la Generalitat tindrà "la meitat d'empleats públics dels que tenim ara i això ja s'està notant".


"Posar en valor" empleats públics

Així, ha incidit que la funció pública "ha de servir per a tenir empleats públics, que, al final, són els que ensenyen els nostres fills, els que guareixen en els hospitals, els que tramiten els expedients de dependència", per la qual cosa ha advocat per posar-los "en valor" després “d’anys de maltractament".

També ha insistit que "no podem tenir una Administració burocratitzada" perquè ha de donar "respostes ràpides en un moment en què la tecnologia ho permet", ha subratllat.


Implantació de noves tecnologies

En aquesta línia, Oltra ha assenyalat que la lentitud de l'Administració autonòmica es reflecteix també en la implantació de les noves tecnologies, ja que la Generalitat “està a nivells del 15%, quan hauria d'estar en nivells d'implantació del 86%”, ha destacat. "No tenim una Administració del segle XXI ni de finals del XX", ha afirmat Oltra, que ha afegit que les noves tecnologies poden aplicar-se amb "eficiència" per a facilitar la vida dels ciutadans.

Pressupostos per al 2017

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que aquest segon dia, a Torrevella, ha servit per a "asseure les bases" d'orientació dels pressupostos de la Generalitat per al 2017, les prioritats dels quals seran “els serveis públics fonamentals, el creixement i l'ocupació de qualitat”, ha afirmat.

Puig ha destacat, a més, que el Consell "no accepta el marc d'anar perdent drets i recursos per part del govern central". "Tenim ingressos per sota de la mitjana i despeses molt per sota de la mitjana. És un problema d'ingressos no de despesa i no anem a acceptar que els valencians tinguen menys drets que la resta d'espanyols", ha asseverat. Per tot açò, tenint en compte aquestes variables “els pressupostos per al pròxim any assumiran el que significa l’Acord del Botànic", per la qual cosa seguiran prioritzant "els serveis públics fonamentals, com l'educació, la sanitat o els serveis socials”.


"Estem encara lluny dels nostres objectius", ha reconegut el president, "però propiciarem un suport substancial al creixement", ha subratllat. Així, ha indicat que el creixement i la "redistribució" són dos elements de govern que han d'anar conjunyits. També ha advocat per la millora de l'eficiència de l'Administració i per la creació d'ocupació "de qualitat".

Deute de 6.900 milions

El cap del Consell ha admès que la Generalitat parteix d’"una situació difícil” per als pressupostos del 2017, ja que "des del 2009 i fins a la liquidació del pressupost del 2014, hi ha 6.900 milions d'euros que s'han deixat de rebre per part del govern central". Al seu judici, es tracta d'un "dèficit inassumible i d’un deute històric al qual no renunciarem".

Nega canvis en el Consell aquest cap de setmana

Preguntat per la possibilitat de canvis en el govern que puguen decidir-se aquest cap de setmana, Puig ha insistit que el seminari a Torrevella serveix per a "parlar de què i no de qui". Així, ha apuntat que, aquest diumenge, es "testejarà" el treball realitzat en l'últim semestre i es plantejaran les línies per al pròxim.


 
next