Compromisos del Consell: obrir RTVV, diverses lleis fiscals i el decret de plurilingüisme

Totes les conselleries encetaran canvis en el seu camp d’acció política al llarg d’aquest segon semestre del 2016
10 juliol 2016 01:00h

Europa press / Torrevella.

La posada en funcionament de la nova radiotelevisió pública valenciana; la creació del fons autonòmic de cooperació municipal; l'elaboració de les lleis de renda garantida i d'hisenda pública valenciana i, el decret de plurilingüisme són alguns dels compromisos adquirits pel Consell per al segon semestre del 2016.

Així es desprèn del document facilitat per la Generalitat en el qual es detallen les propostes per als pròxims mesos de cadascuna de les conselleries del govern autonòmic, que s'ha reunit aquest cap de setmana, a Torrevella (Baix Segura), en un seminari de treball en què han establit cadascun d'aquests compromisos i han realitzat un balanç sobre els objectius fixats en el seminari de Morella (els Ports).

Des de Presidència, s'han compromès a traure endavant el decret de creació del fons autonòmic de cooperació municipal, que constarà de tres parts: un fons incondicionat per als ajuntaments, fons europeus per als municipis menors de 20.000 habitants i avals de l'Institut Valencià de Finances (IVF) als ajuntaments que pretenguen realitzar inversions en els seus municipis.


Seminari d'Estiu a Torrevella (Baix Segura) del Consell. Foto: EP.

Aquest fons comptarà amb uns 80 milions, el 2017, segons ha proposat Presidència, que també s'ha compromès a la posada en funcionament del servei públic de radiodifusió i televisió de titularitat de la Generalitat, una vegada aprovada la Llei a les Corts. La llei del consell i arxiu audiovisual de la comunitat Valenciana; el decret del reglament del voluntariat de protecció civil i un programa d'acceleració de pimes turístiques i d’accés d'emprenedors al mercat del turisme són altres de les mesures.


Llei de renda garantida

Des de Vicepresidència i la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, dirigida per Mónica Oltra, es preveu elaborar una nova llei de renda garantida de ciutadania que siga una eina "potent i efectiva de lluita contra la pobresa i l'exclusió social". També es pretenen “implementar i millorar”, a través de la Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i d'Organització de la Generalitat, les prestacions vinculades al servei d'atenció residencial, com a mesura alternativa davant la manca de places públiques residencials.

L'elaboració i signatura d'un pacte valencià per a l'atenció integral, social i sanitària a persones amb trastorn mental; la creació d'una Xarxa pública d'atenció social integral a les dones víctimes de violència de gènere i, l'elaboració del programa JOOP-Jove Oportunitat, d'acompanyament per a dones joves aturades en garantia juvenil, són altres de les propostes.


La vicepresidenta Mónica Oltra. Foto: GVA.

Llei d'hisenda pública i inspeccions fiscals

Des de la Conselleria d'Hisenda, s'han compromès a elaborar una nova llei d'hisenda pública valenciana que unifique totes les modificacions normatives introduïdes al llarg dels anys, així com que incorpore mecanismes que milloren l'eficiència administrativa, la qualitat dels serveis públics i l'acció del govern autonòmic.

A més, es realitzarà una campanya d'inspecció de liquidacions de l'impost de patrimoni, relatius als exercicis 2013 i 2014, en el marc de la lluita contra el frau fiscal, així com un estudi d'un sistema de col·laboració i de coordinació amb l’AEAT per a incrementar la detecció de conductes d'evasió fiscal.

També s'aplicarà la reforma tributària, a partir de l'informe de la comissió d'experts; es dissenyarà un nou model de sector públic instrumental i, es reestructurarà l’IVF.

El desenvolupament de l'administració electrònica, amb la implantació de la signatura electrònica en la Generalitat, per a acabar amb el suport paper; l'engegada de l'oficina judicial electrònica i la creació d'una comissió d'optimització dels fons i programes europeus són altres de les mesures plantejades per Hisenda.

El Consell també s'ha compromès a aprovar l'avantprojecte de la Llei de Mediació; l'avantprojecte de la nova Llei d'Ordenació i Gestió de la Funció Pública Valenciana i l'avantprojecte de Llei de la Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat. El departament de Justícia també presentarà un Pla Estratègic de Recursos Humans.


El president Puig en el Seminari d'Estiu a Torrevella. Foto: GVA.

Decret de plurilingüisme

Des de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport es durà a terme el decret de Plurilingüisme (aplicable el curs 2017/18), ja que el sistema educatiu valencià "no compleix els objectius mínims en coneixement de llengües acceptable per una societat moderna, ni el domini efectiu de l'anglès ni de les dues llengües oficials al final dels cicles obligatoris", segons es desprèn del document.

Per aquest motiu, s'ha encarregat un estudi als principals experts en pedagogia lingüística per a tenir les bases d'un nou model plurilingüe que garantisca el domini real tant del castellà com del valencià, un domini efectiu de l'anglès i nocions d'una segona llengua estrangera.

Aquest decret i el procés de participació sobre ell serviran de base de treball per a la pròxima Llei Integral de l'Educació Valenciana. A més, s'engegarà un mapa d'ensenyaments musicals, un pla valencià de democratització cultural i una Mesa de la Cultura Valenciana (MECUV), que es constituirà abans de finals d'any com a òrgan d'assessorament i participació del sector cultural per a la planificació i la implementació de les polítiques culturals de la Generalitat.

Publicació del calendari d’opes 2014, 2015 i 2016

La Conselleria de Sanitat, representada per Carmen Montón, convocarà, de forma acumulada, les opes del 2014, 2015 i 2016, amb la qual cosa es rebaixarà la temporalitat en l'ocupació del sistema sanitari en un 12% i quedarà, finalment, en un 25%. També es convocaran 3.608 places per a aquest sector, se signarà un nou concert amb les oficines de farmàcia, es dotarà d'infermeria escolar tots centres d'educació especial, es presentarà l'Estratègia de Salut Mental de la Comunitat Valenciana i el Pla de Dignificació de les Estructures Sanitàries, que inclou un pressupost de 330 milions d'euros.


Seminari d'Estiu a Torrevella. Foto: GVA.

Pla d'industrialització i estratègia de medi ambient

La Conselleria d'Economia plantejarà un pla d'industrialització de la Comunitat Valenciana; una Oficina d'atracció d'inversions estrangeres; el Pla Avalem Experiència, dirigit a persones majors de 30 anys; fomentarà l’autoconsum energètic i, elaborarà el Mapa de l'emprenedoria valenciana.

Per la seua banda, la Conselleria d'Agricultura revisarà i actualitzarà l'Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic 2016-2020-2030; realitzarà el pla de regulació de l'ús del foc en el mitjà natural; la Llei de protecció addicional del territori i el medi ambient, que regula la implementació del sistema de dipòsit, devolució i tornada d'envasos de begudes; executarà el pla de foment de la producció ecològica i, elaborarà el Pla Director del Cooperativisme Agroalimentari.

Pagament d'ajudes en habitatge

Així mateix, des de la Conselleria d'Habitatge es procedirà, en els pròxims mesos i fins el 2017, al pagament d'ajudes pendents per valor de 40 milions d'euros, elaborarà una nova ordre per a la convocatòria d'ajudes de lloguer social, el 2016 i per a la Llei del Taxi; aprovarà el Pla Director Seguretat Vial i, presentarà els PATs metropolitans de Castelló i Alacant-Elx.

La Conselleria de Transparència i Cooperació, per la seua banda, elaborarà un projecte de llei de regulació dels grups d'interès i pressió (lobbys), aprovarà el IV pla director de cooperació per al desenvolupament de la comunitat i dissenyarà un sistema estable d'assessorament i formació per al teixit associatiu.


 
next