Diari La Veu del País Valencià
L’Alqueria Julià serà la seu de l’FSMCV que esperen inaugurar en 2018
RedactaVeu / Sixto Ferrero / València

Feia uns anys que l’Alqueria de Julià (o de l’Horta de Julià), una construcció del S. XVII, estava fregant la declaració de ruïna. Malgrat tot, la construcció fou declarada BIC en l’any 2007 (DOGV Núm. 5614), i com tants altres Béns d’Interès Cultural estava deixat als designis dels sortilegis.

L’Alqueria, propietat de Bankia, està situada en el que era l’antic camí a Mislata, actualment Nou Moles, a tocar del complex administratiu 9 d’Octubre, en la zona que ocupava la presó Model. En els darrers anys Bankia havia insistit en el fet que l’Ajuntament comprara l’edifici, a través de l’expropiació, fins i tot es plantejava una permuta, però, com s’argumentava oficialment “el barri de Nous Moles ja té cobertes les necessitats dotacionals educatives i socials”, o bé “perquè l’administració no es pot fer càrrec de les despeses de la rehabilitació”. Finalment, ahir es va anunciar que Bankia es faria càrrec de la rehabilitació i que l’edifici serà la seu de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), tot dins d’un projecte en què l’Alqueria de Julià passarà a denominar-se: Casa de la Música.

>

A l’acte assistiren el president Puig, el president de l’FSMCV, Pedro Rodríguez, l’alcalde de València, Joan Ribó i el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri. “Gràcies a tots els que heu fet possible aquest somni que combina la rehabilitació del patrimoni històric amb aquest patrimoni intangible, que està en l’ànima dels valencians, que és la música”, va expressar el president Puig, qui també ha destacat la importància de la música com a “fil conductor i reparador” del territori valencià. En aquest sentit, Ximo Puig també destacà que en aquest projecte, tant la Generalitat valenciana com l’entitat bancària, comparteixen “la voluntat de reparar, reconstruir i fer possible el renaixement de la Comunitat en tots els àmbits a través dels quals ens uneix, que és la música”.

Tot aquest procés, que a hores d’ara “ja està en marxa”, tal com ha confirmat a aquest diari el president de l’FSMCV, Pedro Rodríguez, ha estat un procés “llarg”, en què ara per ara “s’estan fent els tastos arqueològics”, ja que recorda Rodríguez, l’Alqueria Julià, futura Casa de la Música, “és un BIC i qualsevol actuació ha d’estar controlada per Patrimoni”. No obstant això, afegeix que el projecte “no està detallat al 100%”.

Amb tot i això, des de l’FSMCV es mostren molt satisfets de tindre finalment un lloc físic, allò que millor es pot definir com una seu, després de quedar “descartada quasi des del primer moment en què es plantejà qualsevol ubicació dins del Palau de les Arts”, ja que segons Rodríguez, “per espai i necessitats, les Arts no contemplaven cap ubicació que satisfera les nostres necessitats”, per això, “en el moment que es descarta allò es presenta aquesta nova opció, de la qual estem parlant sis mesos” i que ara s’han materialitzats amb les primeres actuacions sobre l’Alqueria.

Vista interior de l’Alqueria Julià.

Vista interior de l’Alqueria Julià.

En aquest sentit, Rodríguez ressalta que la zona és “bona, ja que està bastant prop de la zona administrativa de la ciutat”, i d’alguna manera “amb aquestes accions es recupera una zona que ha estat en els últims anys degradada”. De l’edifici, ressalta Rodríguez, els més de 200 metres quadrats de què disposaran, i ubica en el pis superior les oficines, mentre que ens explica que es destinarà “la planta baixa a aules, fonoteca, biblioteca” i en el soterrani, sota el jardí el qual es vol mantindre, “s’ubicarà un auditori”, que diu Pedro Rodríguez, “cal concebre’l com a sala multiusos on puga assajar una banda, fer conferències, les reunions, exposicions…”.

Amb dos milions d’euros de pressupost per a la seua rehabilitació i reordenació, “es parla d’acabar-lo en dos anys”, és a dir, que “esperem siga un dels actes importants en 2018 dins dels 50 anys de la Federació” declara el president. Qui conclou afegint que en els següents mesos caldrà fer “un mapa d’usos i establir els convenis adients per saber qui l’empra i de què s’han de fer càrrec”, perquè com recorda, el tipus de BIC obliga a obrir 4 dies al mes per poder ser visitable, un aspecte que pot ser secundari tenint en compte que l’FSMCV vol establir-se a partir de 2018 diàriament, però, ara per ara “hi ha un conveni per a 25 anys amb l’Ajuntament, amb el qual, pel tipus d’immoble, pot ser usat per associacions veïnals”, per això, “cal saber en quines circumstàncies i quin tipus d’obligacions hem d’agafar cadascú per tot allò que afecta al seu manteniment, ús,…” acaba dient Rodríguez.

Projecció de Bankia de la futura “Casa de la Música”, seu de l’FSMCV.

Projecció de Bankia de la futura “Casa de la Música”, seu de l’FSMCV.

Comparteix

Icona de pantalla completa