Diari La Veu del País Valencià
Compromís per Oriola exigeix l’ensenyament i ús del valencià davant els atacs del PP

RedactaVeu / Oriola.

El portaveu de Compromís per Oriola, Cayetano Portugués, ha defensat el foment de l’ús i l’ensenyament del valencià a tot el territori del País Valencià “davant els atacs del PP”.

Cal recordar que el regidor d’EUPV-Cambiemos Orihuela, Karlos Bernabé, va fer servir el valencià al darrer ple per a defensar la nostra llengua contra els atacs del PP en una intervenció que s’ha fet viral en totes les xarxes socials.

Segons Portugués, “la totalitat de les llengües són vehicles de cultura, l’instrument pel qual una cultura s’expandeix, es desenvolupa, fructifica i creix entre els seus parlants. A més, són l’eina i el material físic amb què han elaborat la seua cultura, la seua literatura, els seus costums més arrelats, els seus codis jurídics, etc.”

Per al portaveu de la formació, “el PP i els seus antecedents ideològics han utilitzat durant dècades de manera astuta l’excusa de la llengua, i han manipulat amb tota mena d’arguments interessats i falsos els sentiments de part de la població de la nostra comunitat bilingüe, per la seua particular i ignorant croada contra la nostra història i la nostra cultura amb l’única finalitat de treure rèdit electoral”.

“Des de Compromís per Oriola creiem necessari governar per a totes les persones en totes les comarques valencianes, incloses, per exemple, l’Alt Vinalopó, el Camp d’Utiel-Requena o la Vega Baixa del Segura, defensant l’ús i ensenyament voluntaris del valencià”, ha assegurat.

En aquest sentit, Portugués ha reivindicat que es posen a disposició de tota la ciutadania de les comarques de predomini lingüístic castellà del País Valencià “tots els mitjans públics perquè totes i tots els que ho desitgen puguen desenvolupar el seu interès pel valencià, una de les dues llengües cooficials de la nostra Comunitat, igual que es fomenta en llibertat a la totalitat de la Comunitat Valenciana l’estudi de l’altra llengua cooficial, el castellà, i el d’altres llengües difoses en el nostre entorn per raons legítimes, de les quals són bon exemple l’anglès o l’alemany”.

Assegura Portugués que “és una qüestió de lògica, i de drets de la població que cap governant pot conculcar. No és més culta una persona que parla i escriu correctament només una llengua, sinó aquella que parla i escriu correctament diverses llengües. I sens dubte, té més oportunitats a la vida una persona culta que una persona inculta”.

“Efectivament, com diu el senyor Rafael Almagro, primer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda, Patrimoni i Recursos Humans d’Oriola, i pel que sembla expert en Història i Lingüística de l’Extrem Orient, en un recent article sobre les Filipines, ‘Els idiomes no s’imposen . Es promou el seu ús i es fomenta el seu coneixement “, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa