La crema de la Constitució que féu Empar Moliner queda emparada per la llibertat d'expressió

El CAC ha arribat a aquesta conclusió a través d'un acord de l’organisme que ha tingut tres vots en contra i que es basa en l’informe dels serveis jurídics
14 juliol 2016 01:00h
Empar Moliner.

RedactaVeu / ACN / Barcelona.

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha aprovat, aquest dimarts, un acord on constata que la intervenció de la periodista i escriptora Empar Moliner al programa ‘Els matins’ de TV3, el dia 11 d’abril d’enguany, en què va cremar, davant la càmera, un exemplar amb el títol ‘Constitución española’, es va efectuar “en el marc de l’exercici de la llibertat d’expressió”. L’acord, basat en un informe dels serveis jurídics del mateix CAC, l’ha aprovat el ple de l’organisme per tres vots a favor, tres vots en contra amb tres vots particulars i el vot de qualitat del president. Els vots contraris són els de Carme Figueras, consellera escollida a proposta del PSC; Eva Parera, membre del Consell proposada per UDC, i Daniel Sirera, proposat pel Partit Popular.

L’acord aprovat assenyala que, un cop analitzada la intervenció d’Empar Moliner, “es constata, en l’acció comunicativa, l’absència de qualsevol pretesa exclusió de la vida pública d’un sector social o de persones determinades”. Segons el CAC, “el discurs i l’escenificació se situa en el marc de l’opinió que empara l’exercici de la llibertat d’expressió en un context satíric”.

Els tres consellers que discrepen de l’acord i que han emès un vot particular s’oposen a aquesta consideració i entenen que “de l’anàlisi de la secció, en cap cas es pot considerar la intervenció d’Empar Moliner com a satírica, irònica i humorística” perquè es fa “en un espai on s’informa i s’opina sobre un tema d’actualitat”. Figueras, Parera i Sirera consideren que Moliner va donar una “informació esbiaixada, manipulada i dramatitzada per tal de presentar el Tribunal Constitucional com un “organisme perseguidor dels catalans” que “actua sota la directriu de determinats interessos polítics”.

Escenificació

En el fragment d’‘Els Matins’ en qüestió, que TV3 ha “despublicat”, tal com es pot veure a l'enllaç on abans estava allotjat, es veia a Empar Moliner cremant un exemplar de la Constitució adduint que les famílies, arran de l'anul·lació del decret contra la pobresa energètica per part del Tribunal Constitucional, s'havien quedat sense altra manera d'escalfar-se que la crema de qualsevol llibre que tingueren a mà. Aleshores, es veia com l'escriptora posava unes quantes pàgines de la Constitució en un bidó i els prenia foc.

La Veu
 
next