La Diputació de València revoca els honors a Franco en el 80è aniversari Guerra Civil

La moció ha estat aprovada amb la unanimitat de tots els grups
18 juliol 2016 01:00h
Estàtua eqüestre de Franco que presidia l\'actual plaça de l\'Ajuntament de València i que romania a les dependències de Capitania General de la ciutat fins 2010. La imatge forma part de la campanya \'No a la simbologia franquista\'.

RedactaVeu / ACN / València.
 
El ple de la Diputació de València ha aprovat aquest dilluns la revocació de tots els honors i distincions atorgades per la corporació al dictador Francisco Franco, a Pilar Primo de Rivera, a la secció femenina de Falange i diversos ministres de la dictadura. La moció ha estat presentada per la diputada delegada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo (Esquerra Unida) i signada pels grups que donen suport al govern de la Diputació (PSPV, Compromís i València en comú). El PP i Ciutadans també han donat suport a la iniciativa, tot criticant que no se’ls haja convidat a signar la moció.

D'acord amb el text de la moció, s'ha acordat revocar la distinció de president honorari de la Diputació de València a Francisco Franco Bahamonde, així com la Medalla d'Or al dictador; la distinció de fill predilecte de la província a Vicente Mortes Alfonso, ministre d'habitatge entre el 1969 i el 1973; la medalla d'or de la província a Pilar Primo de Rivera, així com a la Secció Femenina de FIT i de les JONS.; la Medalla d'Or de la Província a Jesús Posada Cacho, Governador Civil de València entre el 1960 i el 1962; la Medalla d'Or de la Província a Manuel Lora-Tamayo Martín, ministre d'Educació i Ciència entre el 1962 i el 1968; la Medalla d'Or de la Província a Antonio Rueda i Sánchez-Dolent, Governador Civil de València entre el 1962 i el 1973 i cap provincial de Falange tradicionalista i de les JONS; i la Medalla d'Or de la Província a Jesús Romeo Gorría, ministre de Treball entre el 1962 i el 1969. 

Reconeixement “impropi”
 
Per a la Diputació de València, “la conducta i accions del general Franco, tant durant la guerra generada pel seu colp d'estat com en la repressió durant el període conegut com a dictadura franquista, és motiu més que suficient per a aprovar la revocació per a ell i per a totes les persones físiques i jurídiques que van participar de forma destacada en la seua materialització” i “el reconeixement atorgat a les citades persones es considera impropi d'una institució com l'actual Diputació”.


 
next