Un diputat del PP demana que li parlen en castellà 'per educació'

El popular Javier Berasaluce encén el darrer plenari de la Diputació de Valènciavideo
/ València
19 juliol 2016 01:00h

Ahir es celebrava el Plenari de la Diputació de València, on a priori la fita era la retirada de títols al dictador Francisco Franco. Arribats en sessió plenària al punt 18 amb la “proposició presentada pel Grup popular relativa a la defensa de la llibertat lingüística dels estudiants valencians”, el president de la Diputació, Jorge Rodríguez, li dóna la paraula al senyor Berasaluce, diputat del PP i exalcalde de Requena.
 


“Estem 33 anys de pau, de confiar en l’educació de les persones a l’hora de parlar la seua llengua pròpia, de respectar als qui parlem castellà, als qui parlen valencià”, començà dient el diputat popular. Tot seguit, prenent aire, “no entenia per què s’havia d’obrir aquest conflicte?”, es preguntava mentre encongia els muscles, tot just quan, “en els anys 80 es posà de manifest que no ens duia a ninguna part, i que ara es vol mamprendre”. Amb el mateix dubte, Berasaluce rememora per posar en situació que “eixa llei d’ús i aprenentatge (sic) del valencià, s’aprovà en l’any 83, i ha funcionat. Ha funcionat molt bé”. Però, “vol recordar-li a qui la proposa, al conseller Vicent Marzà, que no està ací, però es donarà per al·ludit espere, que la Constitució espanyola en el seu article 3 parla del deure de conèixer el castellà i el dret d’usar-lo com a llengua oficial de l’Estat espanyol. Crec que la Comunitat Valenciana també és Espanya, i per tant, també hem de respectar eixa Constitució”.

Una vegada Berasaluce posa en situació els “deures” dels espanyols, parla de les llengües pròpies, i diu, “respecte a les llengües de les comunitats autònomes assenyala que també seran oficials en cadascun dels territoris d’acord amb els estatuts”. Tot seguit mamprèn amb l’Estatut del País Valencià i recorda que “l’idioma valencià és l’oficial de la Comunitat Valenciana igual que ho és el castellà, que és l’idioma oficial de l’Estat. Tots tenen dret a conèixer-los i usar-los”, després remet al punt 3 per dir que “la Generalitat garantirà l’ús oficial de les dues llengües”, remet seguidament al punt 4 i llegeix “ningú podrà ser discriminat per raons de la seua llengua”. Arribat ací, deixa de llegir per dir la seua: “El punt 4 és conflictiu, perquè jo personalment em sent discriminat perquè per accedir a l’Administració pública, es valora el valencià tot i que no es pretén exigir”, perquè, “enlloc de mèrit, ja es parla com ha ocorregut a altres comunitats, d’exigir-lo i que siga necessari, i a mi això em discrimina. És un cas més”, el seu “d’entre molta més gent”.

 

Després d’això, remet a l’estatut “que diu que cal reconèixer les zones castellanoparlants” del País Valencià, “perquè tinguen una exempció en el valencià”. “Fins ara hi ha hagut pau amb aquest tema, el valencià ha seguit creixent, s’estudia...”, diu Berasaluce, qui demana “respecte per als qui som castellanoparlants. Ací s’està parlant d’intentar obligar a un col·lectiu que mai en la història hem parlat valencià, a exigir-nos que parlem valencià”.

“Jo en representació de tota aquesta gent estic en contra d’aquesta proposta del conseller Marzà”, a qui li “recorda, que estem a la província de València, a la Comunitat Valencia, que hi ha moltes zones castellanoparlant, a més quina casualitat, on Compromís no té vots, ni tan sols representants polítics”, diu amb èmfasi, quan crea un paral·lelisme en dir “serà que el nombre de vots (a la seua comarca) va en paral·lel a les ideologies que defensa”. Demana que “donen suport a la moció”, perquè si es du endavant, “s’iniciaran conflictes pel sentir de la gent”, diu el diputat popular. “Açò no es permetrà”, diu, “les imposicions és el que fan les dictadures, i hui estem parlant d’això” afegeix tot recordant que la fita del plenari era retirar els honors a Franco.

Ciudadanos, que mamprèn la paraula en el plenari a través de la diputada Contelles, li respongué que “no només donarem suport” a la proposta del diputat del PP “sinó que demanarem la defensa de la llibertat lingüística”.

Xavier Rius de Compromís i diputat de Cultura, li recorda que la Llei d’ús i ensenyament del valencià “és d’aplicació a tot el territori valencià, i que es votà sense cap vot en contra”, però, li recorda “que no s’aplica”, i “vostès tampoc feren res en vint anys per desenvolupar-la”, de la mateixa manera li diu Rius que “si jo vaig al seu poble no puc fer res parlant en valencià. Em puc trobar amb alguna brofegada”.

Pablo Seguí, diputat del PSPV, posà l’exemple de Xella on “les AMPAs estan demanant que hi haja més ensenyament en valencià”, perquè segons Seguí, “és més productiu que els xiquets de Xella aprenguen valencià, que no xinés mandarí”, tot recordant la proposta de l’exconseller d’educació Alejandro Font de Mora.

Quan mamprèn la paraula Berasaluce, el primer que diu és que “m’ha costat seguir el seu discurs de quinze minuts” adreçant-se a Xavier Rius, “perquè ni el sé ni entenc el valencià”. “Per això està l’educació” li diu invitant-lo que com ell no “l’entén”, li parlen en castellà. “Per a què serveix el valencià més enllà de la Comunitat Valenciana?”, es pregunta, “preferisc saber anglès”. “Parlen de País Valencià, alguns porteu l’estelada...” recrimina, “nosaltres defenem la bandera nacional” continua dient sorprès el diputat del PP. Resignat conclou dient “està clar els partits que són catalanistes”.

 
Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next