‘A la valenciana’ tornarà a demanar tenir grup propi al Congrés

Baldoví: “Que PP i C’s premien la ministra que ha negat les infraestructures al poble valencià és una mala notícia”
19 juliol 2016 01:00h
RedactaVeu / València

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha lamentat l’elecció d’Ana Pastor com a nova presidenta de la Mesa del Congrés. “És una mala notícia que PP i Ciutadans hagen ‘premiat’ Ana Pastor amb la presidència de la Mesa del Congrés, una persona que durant anys ha negat a les valencianes i els valencians les infraestructures que el territori necessita com, per exemple, el Corredor Mediterrani”, ha apuntat Baldoví.

Segons Baldoví, “Pastor és una de les persones de confiança de Mariano Rajoy i, per tant, es tracta d’una decisió continuista de majoria conservadora que farà que moltes de les iniciatives que presentem els grups progressistes al Congrés no es puguen debatre o tinguen més dificultats”, ha augurat.

No obstant això, els nou diputats de la coalició ‘A la Valenciana’ presentaran, en els pròxims dies, una petició per a conformar un grup propi en la Cambra baixa que, aquest dimarts, s’ha constituït després de l’elecció de l’exministra Ana Pastor com a presidenta del Congrés. Així ho ha anunciat Baldoví, qui s’ha mostrat “convençut” que la Mesa del Congrés no permetrà, com ja va ocorrer en l’anterior i frustrada legislatura, que ‘A la valenciana’ puga tenir un grup propi. Si, definitivament i com és previsible, la Mesa del Congrés no permet la constitució de grup propi d’‘A la valenciana’, seran les respectives direccions de Compromís, Podem i Esquerra Unida les que decidiran què fer amb els seus respectius diputats.

Les possibilitats són: que es repetisca la situació que ja es va produir l'any passat i que els 4 diputats de Compromís vagen al grup mixt, o bé que s'integren en el grup parlamentari de Podem, com un subgrup "a la valenciana".

En aquest sentit, Podem no renuncia a formar els seus grups parlamentaris per separat, tot i que les seues confluències tenen tancades les portes a aquesta petició per la negativa de PP, C's i PSOE. Tal com van fer la passada legislatura, aquestes tres formacions esgrimeixen l'article del Reglament que estableix que no es pot formar un grup parlamentari diferenciat al d'una força a què no s'ha enfrontat a les eleccions. 

La diputada de Podem Ángela Ballester es mostra partidària al fet que els 9 diputats valencians tinguen un subgrup dins de Podem; però, si no és així, “la col·laboració entre els diputats serà total”. Per la seua banda, Ricardo Sixto, número cinc de la candidatura per València i únic diputat d'Esquerra Unida en ‘A la valenciana’, ha anunciat que ell estarà on estiga amb la resta de diputats d’Esquerra Unida.

Ana Pastor, nova presidenta del Congrés amb els vots del PP i C's

La fins ara ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, ha estat elegida, aquest dimarts, presidenta del Congrés dels Diputats, gràcies a l'acord assolit entre el PP i C's. S'ha imposat en segona votació per 169 vots (137 del PP i 32 de C's) davant el candidat del PSOE, Patxi López, que ha aconseguit 155 vots (PSOE i Podem). ERC, CDC, PNB i la resta de formacions han votat en blanc. L'elecció de Pastor és fruit de l'acord que el PP i C's van anunciar, aquest dilluns. L’acord els atorga també el control de la Mesa del Congrés. 

Baldoví ha assegurat que, malgrat la majoria conservadora de la Mesa del Congrés, els diputats de Compromís han volgut reflectir, a través d’unes samarretes, un missatge d’esperança: “No ens resignem, un altre govern és possible”. Per al diputat valencià, “tot i que els números ara són més difícils que en desembre, no hem d’acceptar la fatalitat que el Partit Popular torne a governar. Des de Compromís treballem per a intentar aconseguir que siga un govern de canvi el que lidere el futur d’aquest país”.


 
next