Diari La Veu del País Valencià
La secció d’honor del Certamen de València; debutants contra veteranes
Sixto Ferrero / València

Diumenge 24 de juliol tindrà lloc l’última de les seccions d’aquesta 130 edició del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València (CIBM). Al Palau de la Música, en horari matinal (11h) i vespertí (17.30h), participaran quatre bandes, tres de les quals són valencianes i una madrilenya. La Banda Municipal de València amb el seu director titular, Fernando Bonete, tancaran la secció d’honor i el CIBM.

Segons les bases, les bandes que participen en aquesta secció han de comptar entre 111 i 140 músics, unes xifres que no estan a l’abast de moltes bandes però que, tot i això, sembla hi ha una necessitat o desig constant per arribar-hi i així, complint els requeriments, poder participar en la que sense dubte és la secció que més impacte internacional té.

Degut a posicionaments i punt de vista divergents entre les bandes, hi ha una mena de decisió entre les que conformen el oficiós G6 de no participar si ho fa l’altra banda del poble, o de no fer-ho tampoc, si hi participa una altra banda d’aquest reduït i exclusiu grup. Un grup que sempre ha conviscut amb bregues i disputes i que ara sembla que per interessos compartits, com el de retornar el certamen a la plaça de bous, han quedat oficialment relegats. No obstant això, si en els darrers anys sempre hi havia hagut una banda de Llíria, Bunyol o Cullera participant en el CIBM, enguany no hi haurà cap d’aquestes.

Pel que fa a la idiosincràsia de la secció, trobem bandes gegantines on precisament això, la monumentalitat sol ser més aviat un problema que un tret diferencial. Enguany la secció la conformaran bandes de societats musicals que paulatinament han crescut en la darrera dècada i han transitat per diverses seccions fins arribar a la d’honor. La banda simfònica de la Lira de Pozuelo ja ha participat en secció d’honor, mentre que l’Amistat de Quart de Poblet, Santa Cecília de Castalla i l’Agrupació Musical Los Silos de Burjassot fan el seu debut en aquesta secció.

L’Obra obligada

Poema sanférmico del contestà José Vicente Egea serà l’obra obligada que les quatre bandes hauran d’interpretar. Òbviament és un poema descriptiu, original per a orquestra, on Egea embolcalla melodies populars del folklore navarrès dins d’un context simfònic. L’amalgama de textures o seccions estètiques que empra no li acaben de donar ni continuïtat ni tampoc concreció a la proposta, ja que per moments sonen seccions neoclàssiques amb altres jazzístiques, igual és completament tonal que bitonal, mantenint ininterrompudament un encadenament de motius els quals podrien tindre, amb esforç, una justificació si pensàrem en una suite de danses (per allò del zortziko). S’obté així, un discurs musical bastant inconnex. Al remat, pot semblar per moments un collage, però, l’obra proposa un resultat final molt per baix de les propostes de les obres lliures. No ofereix cap originalitat, ni proposa un avançament estètic, ni conceptual, ni creatiu en el llenguatge bandístic, sinó que segueix explotant, com tantíssims altres compositors valencians per a banda, el recurs de la descripció (com més exòtica i rebuscada millor), i en aquest cas, el reaprofitament de melodies tradicionals dins d’un llenguatge superat estèticament.

>

L’ordre del programa

La secció d’honor començarà amb la participació de l’Agrupació musical Santa Cecília de Castalla, amb la direcció de Saül Gómez. Els de Santa Cecília de Castalla han anat augmentant el nombre de músics paulatinament i han participat en diferents certàmens, però, aquesta serà la primera vegada que participen en la secció d’honor del CIBM. Començaran amb el pasdoble Begoña Jiménez del mateix director de la banda, mentre que com a obra lliure interpretaran Dance Movements de Philip Sparke, obra que el dia d’abans en primera secció sonarà a càrrec dels d’Alcázar de San Juan. A priori, tot i ser una obra interessant, no conté tots els elements que la moda exigeix i a la qual té acostumada la secció d’honor, i per tant, (injustament) pot penalitzar una bona actuació.

>

Continuarà la banda simfònica de l’Agrupació Musical l’Amistat de Quart de Poblet, amb direcció de José Onofre Díez, que interpretaran el pasdoble Goya de Julián Palanca. Sense dubte és la veterana d’aquesta edició, encara que els millors resultats els aconseguí en 2003 en secció especial B (avui 1a secció) fent-se amb un primer premi i un tercer premi en primera secció en 2013. Fora del CIBM, els de Quart de Poblet han participat en Kerkrade aconseguint diverses mencions d’honor, timbal d’or inclòs. Com a obra lliure interpretaran una obra d’encàrrec a Ferrer Ferran, Quartum Miliarium, uns quadres simfònics, “d’extrema dificultat” segons diu la web de l’autor, on el nom i l’estil ens aboca a una descripció d’un suposat passat i ocupació romana de l’actual vila de l’Horta Oest, la qual tampoc està massa clara, ja que tot i que alguns historiadors afirmen que la població té un origen preromà, uns altres afirmen que el nom fa referència a una mesura de longitud establida entre Valentia i una zona que no pertany estrictament a l’actual Quart de Poblet. Tanmateix, tot i que no tenim enregistrament, l’espectacularitat de les fanfàrries no decebran ningú.

El torn vespertí (17.30h) l’obrirà la Banda Sinfónica la Lira de Pozuelo, amb direcció del valencià Maximiliano Santos Ferrer. Els de Pozuelo d’Alarcón compten amb un primer premi en aquesta secció d’honor en l’any 2010, quan curiosament, quatre anys abans havien aconseguit en 2006 un segon premi en la segona secció d’aquest CIBM. Sis anys després tornen amb el pasdoble La flor del taronger de Miquel Asins Arbó, i com a obra lliure interpretaran Vadit Super Pozolum de Gregory Fritze. És una obra d’encàrrec de l’any 2015 per celebrar els vint-i-cinc anys de la societat musical, on Fritze, el compositor que més certàmens ha guanyat en la darrera dècada, fa un repàs descriptiu a través dels cinc moviments a la història de la població, un recurs que també aplicà a l’obra Bocetos de Cullera amb la qual l’Ateneu Musical de Cullera s’erigí guanyadora del CIBM en 2014 en aquesta mateixa secció d’honor. No hi ha cap enregistrament disponible, però, atenent l’estil i els títols dels moviments, Fritze adaptarà les textures a aquella característica que defineix la programàtica: contextos romans, medievals, romanticisme,…

L’última banda participant serà la de l’Agrupació Musical “Los Silos” de Burjassot, amb direcció de Javier López Salón. Els de Burjassot van aconseguir un segon premi en la primera secció del CIBM en 2001 i en 2012 aconseguí en el Certamen de la Sénia un primer premi en la primera secció. Ara fan la passa endavant i es presenten en secció d’honor amb el pasdoble Glória Ramírez de Rafael Talens Pelló, mentre que com a obra lliure interpretaran Phobos, simfonia núm. 3 de José Suñer. Aquesta fou obra obligada en el CIBM de 2013 en aquesta mateixa secció, Phobos compta amb un rerefons inspiratiu, la lluna més gran del planeta Mart. Amb un sol moviment, el seu material compta amb l’estructura que afavoreix el tema amb variacions, ara bé, el desenvolupament dels motius parteix de certa complexitat que Suñer aplica a diferents paràmetres i elements. El problema és que Suñer no acaba de saltar sobre el precipici. La tanca, psicològica i bandística de les modes, fan que en el moment en què el llenguatge es trenca i pot desenvolupar-se dins d’una música pura i suggestiva, autònoma de la vessant popular, la recondueix a la tonalitat i les textures tradicionals.

>

Ens trobem davant una edició en què la secció d’honor estarà marcada per una banda que ja ha competit en aquesta, d’algun mode assumirà el rol de veterana, L’Amistat que té experiència en les diverses seccions especials que hi havien (hui convertides en un única secció primera), i dues que presentaran credencials amb obres un tant divergents si atenem únicament als gustos i criteris que fins ara han envoltat aquesta competició bandística. Malgrat que a priori per una qüestió de modes, els de Pozuelo poden semblar candidats ferms al primer premi, no podem menystenir la proposta dels de Burjassot, com tampoc allò que poden proposar els de Quart de Poblet, els quals a priori són els qui més experiència de les quatre bandes tenen en aquest certamen. Amb això, i ja s’ha plantejat en aquesta anàlisi, no voldríem excloure els de Castalla, però, les modes imperen, i Dance Movements tot i el final progressiu en crescendo i amb augment d’artilleria percussiva, no compta amb els tòpics suficients que presentaran les altres candidates. Pot semblar injust aquest criteri (que ho és), però el CIBM ha estat quasi sempre així. Quin dia veurem un canvi en les músiques per a banda? Quin dia es faran encàrrecs a compositors que veuen la banda com un instrument de possibilitats més enllà de les fanfàrries divertides?

Mentre el jurat deliberarà un premi molt disputat, la Banda Municipal de València, amb el seu titular Fernando Bonete al capdavant, durà a terme el merescut homenatge a Miquel Asins Arbó pel seu centenari de naixença interpretant la suite simfònica Diego de Acebedo, encara que abans, com no pot faltar en cap concert de la Banda Municipal de València, tocaran 9 d’Octubre, una marxa del director titular.

Comparteix

Icona de pantalla completa