Diari La Veu del País Valencià
‘Garantir la protecció de l’Horta és també garantir el futur del Tribunal de les Aigües’
RedactaVeu / València

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha assegurat que “garantir la protecció i la viabilitat futura de l’Horta és garantir també la pervivència del Tribunal de les Aigües”. Per aquest motiu, ha apuntat que el Consell està “compromès a preservar i recuperar aquest espai únic i característic de la nostra Comunitat”.

Així s’ha pronunciat abans de presentar el Pla d’Acció Territorial de l’Horta, en el qual està treballant el Consell, davant aquesta institució mil·lenària que va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco el 2009. L’objectiu del nou Govern Valencià és “posar fi al procés de degradació que pateix aquest espai i apostar per la protecció i regeneració d’aquest espai viu i productiu”.

Per a la consellera Salvador, “l’aigua és un element constitutiu de l’Horta. Sense aigua no es pot entendre aquest espai, per la qual cosa el deure les administracions públiques és garantir la satisfacció de les seues demandes, tant en quantitat com en qualitat”. En aquest sentit, Salvador ha prioritzat com a “urgent” la solució dels problemes de les sèquies (Revollet i Mestalla). “El procés de degradació que ha patit l’Horta durant aquests 20 anys posa en perill la desaparició de moltes tècniques agrícoles tradicionals, fórmules de gestió col·lectiva de l’aigua i, en última instància, la d’aquest mil·lenari tribunal”, ha indicat.

El Pla amplia la protecció de l’Horta en un 15%

El Pla de l’Horta pretén “protegir, regenerar i dinamitzar” un dels espais més emblemàtics que defineix i singularitza la comarca (i l’àrea metropolitana) més poblada del nostre territori. El document, en el qual està treballant l’actual Consell, proposa un model urbanístic sostenible que protegeix molt més horta que anteriors documents que l’antic govern no va arribar a aprovar mai.

La Llei de l’Horta

D’altra banda, respecte a l’avantprojecte de Llei de l’Horta, Salvador ha ressaltat que aquest document “pretén reactivar la recuperació d’aquells espais més degradats”. Amb la finalitat de dinamitzar l’activitat agrícola, la llei proposa un ens de gestió de l’Horta en el qual estaran presents les diferents administracions implicades, com les Sèquies del Tribunal de les Aigües i de Montcada; la Generalitat; la Diputació de València; les associacions agràries, o els col·lectius en favor de la protecció de l’Horta, entre d’altres.

Nou model territorial

“Ens vam proposar abordar el repte de dur a terme la planificació integral del nostre territori, des de l’escala supramunicipal, amb la finalitat de conservar i posar en valor els nostres principals actius territorials per a orientar-los cap a les necessitats i demandes del nou model productiu i reforçar la cohesió social i territorial”, ha assegurat la consellera.

Segons Salvador, es tracta d’un repte “que altres governs del passat no es van atrevir a assumir” i que el nou Consell està abordant de manera “decidida”. Així, ha esmentat que, en la present legislatura, s’ha aprovat el pla contra inundacions (PATRICOVA) i s’estan elaborant el Pla del Litoral, el Pla de l’Horta i el Pla Metropolità de València.

“Estem, sens dubte, davant un nou període que requereix de polítiques diferents basades en el nostre territori i en el desenvolupament de les nostres potencialitats reals i diferencials. No volem més models econòmics especulatius que destrossen el territori i els seus valors ambientals i culturals”, ha conclòs Salvador.

Comparteix

Icona de pantalla completa