Diari La Veu del País Valencià
Arriers Media vol fer de València una ‘ciutat-museu del patrimoni immaterial’
RedactaVeu / València.

Arriers Media a través de la campanya de micromecenatge posada en marxa en Verkami vol aconseguir que València siga la primera ciutat del món convertida en un museu viu del seu patrimoni immaterial. Expliquen que gràcies a aquesta inèdita iniciativa, “qualsevol racó del municipi pot ser una experiència per als vianants”, ja que tindran l’oportunitat de conèixer una ciutat alternativa a la dels paquets turístics: la València de Blasco Ibáñez.

En 2017 es celebrarà l’any Blasco Ibáñez amb motiu del seu 150 aniversari, és per això que aquesta productora vol enllestir per a octubre el primer capítol amb l’ajuda dels mecenes, i amb el pilot acabat aconseguir subvencions i patrocinis per a ampliar la proposta.

>

Una València soterrada. Vídeo: Arriers Media.

El projecte està dividit en 31 espais als barris i pedànies que són els 31 contes valencians de Blasco Ibáñez, traduïts per primera vegada a la seua llengua. A més dels contes, cada capítol anirà acompanyat de “centenars d’hores de memòria oral, recopilades amb qualitat de cinema per tècnics audiovisuals, antropòlegs i gestors culturals, per a dinamitzar el comerç local i el turisme cultural de tota la ciutat, no només del centre”, segons es pot llegir a la web de projecte en Verkami.

>

Primera traducció al valencià

Arriers Media, a més, afirma que “som els primers en traduir al valencià el seu llibre Cuentos Valencianos, l’edició limitada del qual només es podrà aconseguir participant d’aquest projecte de micromecenatge.

El Palmar

La productora posa en marxa aquest gran projecte amb el pilot del Palmar, del qual es produirà una aplicació de mòbil que contindrà un curt audiovisual d’un conte de Blasco Ibáñez, tots els costums de l’illa indexats i una ruta turística. El curt que rodaran serà Colp doble, un relat sobre l’extorsió del poder als camperols més humils, on Arriers Media explica que “introduirem els conflictes que s’han generat al nostre territori per l’especulació urbanística”.

La productora té pensat d’entre el patrimoni immaterial del Palmar gravar, classificar i museïtzar la pesca en l’Albufera, el sorteig de redolins; la construcció tradicional de barques; el guisat d’all i pebre dins de l’aigua; receptes d’arròs i la recent tornada d’espècies vegetals i animals gràcies a la depuració de l’aigua.

Projecte de museu

Arriers Media en el projecte de museu vol immortalitzar tot el que habitualment es transmet oralment, així es preservaran de cada veïnat: històries, llegendes, acudits, gastronomia, festes, supersticions, balls, cançons, oficis, jocs, costums, rituals, remeis, vivències personals i d’avantpassats, etc.

Aplicació per al mòbil

L’aplicació per a dispositius mòbils servirà com a guia per a localitzar els punts d’interès de la ciutat i només permetrà accedir als continguts especials, que cada punt tindrà assignats, quan l’usuari es trobe pròxim a ells. En cada punt es reproduirà el relat vinculat, adaptat al context actual, interpretat en la seua majoria pel teixit associatiu del barri.

A més del vídeo, a l’usuari se li oferirà la possibilitat de realitzar una ruta guiada per la zona on conèixer detalls de la vida de Blasco Ibáñez i de la història de la ciutat; visualitzar al seu lloc tots els fragments de memòria oral del barri; descarregar obres i material de l’escriptor i participar en gimcanes on les pistes serà la informació donada.

Comparteix

Icona de pantalla completa