Diari La Veu del País Valencià
Almenys deu morts en el tiroteig a Munic; entre ells, l’autor de la massacre

RedactaVeu / Agències / València / Munic.

Almenys deu persones, entre elles l’autor de la massacre, han mort i 16 han resultat ferides després d’un tiroteig registrat aquest passat divendres en un centre comercial de Munic.

Un dels morts és un jove de 18 anys amb doble nacionalitat alemanya i iraniana a qui la Policia de la capital bavaresa identifica com a l’autor de la massacre. Aquest es va suïcidar en un carrer proper. No tenia antecedents policials i “hauria viscut llarg temps a Munic”. Tres dels 16 ferits estan en estat crític. Entre les víctimes hi ha “joves”, segons de la policia de Munic.

De moment, es desconeix la motivació de l’autor de la massacre. “Res indica que estiga connectat amb grups terroristes, això serà treball per als investigadors”, ha apuntat el cap policial de Munic en roda de premsa. Les autoritats bavareses han demanat la col·laboració ciutadana i que els testimonis que hagen gravat vídeos del que va passar els faciliten mitjançant una plataforma web o en les comissaries.

El tiroteig es va iniciar sobre les sis menys deu de la vesprada de divendres, quan l’atacant va començar a disparar en un McDonald’s. Després, l’incident va continuar a l’interior del centre comercial Olympia i a l’antic recinte olímpic de Munic, on es va registrar un intercanvi de trets amb la Policia.

En un primer moment, diversos testimonis van apuntar al fet que podria haver tres atacants, que haurien fugit i que s’estaven produint situacions violentes en altres punts de la ciutat. Les forces de seguretat van desplegar, llavors, una gran operació policial amb 2.300 agents en la capital de Baviera i van recomanar als seus habitants que evitaren els llocs públics i que cercaren refugi. El transport públic va ser suspès i es va establir l’estat d’emergència. Tres persones van ser arrestades, encara que finalment es va comprovar que no tenien res a veure amb l’atac.

Diversos vídeos distribuïts a través de les xarxes socials van mostrar moments del tiroteig en el McDonald’s i, després, en el terrat del centre comercial Olympia.

Quan van donar amb el cos del suïcida, les forces de seguretat van requerir de l’ajuda d’un robot dels artificiers per a comprovar una motxilla roja localitzada al costat del cadàver. Finalment, la Policia va comprovar que aquesta no contenia explosius.

El tiroteig de Munic és el tercer acte de violència a Europa occidental en vuit dies, després de l’atemptat registrat a Niza, en el qual Mohamed Lahouaiej va matar 84 persones amb un camió el dia de la Festa Nacional francesa, i de l’atac d’un jove afganés o pakistanés, amb un ganivet i un destral en un tren regional, en els voltants de la ciutat bavaresa de Wurzburgo.

De moment, la policia evita especular sobre els motius de l’atac i diu que no hi ha indicis que apunten al terrorisme islamista.

Comparteix

Icona de pantalla completa