Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià aferma un nou model turístic que enguany batrà records
L. P. / València

“Hem assegut les bases del nou model turístic que volem –per al País Valencià– i ara cal impulsar la singularitat, l’hospitalitat i l’aposta per nous productes, sense oblidar el nostre objectiu prioritari que és desestacionalizar i rendibilitzar el sector turístic” a les comarques del PV.

Ssón les paraules del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, que ha realitzat un balanç del primer any que porta al capdavant de la Agència Valenciana del Turisme i ha resumit les grans línies que inspiraran la regulació de la política turística al llarg d’aquesta legislatura.

El responsable de Turisme ha posat l’accent en el fet que la nova política turística de la Generalitat s’orienta des de tres grans eixos estratègics: “incrementar la rendibilitat del sector des de la diversificació de productes i la desestacionalizació; vertebrar el territori des d’una nova concepció de l’espai turístic, i millorar la imatge reputacional” del País Valencià.

Per a aconseguir aquests objectius, des de la Agència Valenciana del Turisme, segons Colomer, “ens hem posat a treballar durant aquest primer any en diferents línies de treball que abasten projectes fins a final de legislatura”.

Nova llei autonòmica de ‘Turisme, oci i hospitalitat’

Francesc Colomer ha explicat que una de les línies de treball és “establir un nou marc normatiu per a una nova política turística”. En aquesta línia, s’està treballant en la tramitació d’una nova llei autonòmica de ‘Turisme, oci i hospitalitat’, en l’elaboració d’un Llibre Blanc de Turismei en la incorporació de criteris d’orientació turística en la gestió de la resta de departaments del Consell, a través de la Comissió Interdepartamental de Turisme.

Així mateix, Colomer ha assenyalat que un altre dels objectius prioritaris és la potenciació de la política turística des de la governança col·laborativa “i, mostra d’açò és l’aprovació del nou decret de coordinació de les diputacions en matèria turística amb l’objectiu de dotar de major eficiència les polítiques públiques de foment i promoció del turisme en el nostre territori”.

Per al responsable de Turisme del Consell, resulta “imprescindible unir esforços i compartir camins”. En aquest sentit, ha recordat que, des que va prendre possessió del seu càrrec fa un any, des de la Agència Valenciana del Turisme s’ha mantingut un diàleg permanent amb les associacions turístiques, amb representants d’entitats locals, alcaldes, comunitat educativa i experts en turisme. A més, s’han firmat més de 50 convenis de col·laboració turística amb diferents associacions, universitats, fundacions, municipis i diputacions.

Impuls a la intel·ligència turística i a la formació i competitivitat empresarial

El responsable de Turisme ha subratllat també l’aposta pel coneixement, la innovació i el capital humà. “Hem de treballar per a crear un ecosistema d’avantguarda, perquè invertir en coneixement i en capital humà sempre retorna a la societat”, ha remarcat. En aquest sentit, Colomer ha recordat que, com a mostra de la importància per a la formació, innovació i vertebració de territoris, la Generalitat ja ha iniciat l’engegada d’un centre de formació i innovació d’interior que té l’objectiu de “convertir-se en una incubadora de formació i en un mecanisme d’acceleració d’empreses”.

Un altre dels programes que s’han engegat, durant aquest primer any de legislatura, ha sigut el Programa Accetur, d’accelerador d’empreses, “que amplia el marc estratègic de la Xarxa de CdT en la seua aposta per la professionalització i excel·lència del capital humà”, ha afegit Colomer.

Així mateix, ha explicat que un altre dels objectius de la Generalitat és impulsar un clúster que integra Invat.tur, la Xarxa de CDTs, els centres de recerca universitaris i les Cambres de comerç per a qualificar el producte amb l’objectiu de cercar la diferenciació enfront de l’estandardització.

Nova promoció turística “basada en el que som”

Francesc Colomer diu que el govern de la Generalitat pretén donar impuls a la reputació del nostre territori a través del disseny d’una campanya de promoció turística “basada en el que som, amb la qual convidem els viatgers a gaudir del Mediterrani en viu”. També ha anunciat que, en aquesta nova etapa, es pretén donar un nou enfocament als productes turístics, “on tindran visibilitat alguns segments que anteriorment no en tenien, com el turisme sènior, cultural, esportiu o LGTBI”. “Volem exhibir el millor vessant de la nostra oferta turística, la que ens ha de posicionar com una destinació oberta, plural, accessible, singular i, sobretot, amb uns valors que estan molt lluny de la imatge amb la qual se’ns ha relacionat en els últims anys”, ha volgut destacar Colomer.

Turisme Cultural

Segons el secretari autonòmic, “estem donant un nou impuls al binomi cultura i turisme a través d’iniciatives com la Taula de Turisme Cultural, el projecte ‘València ciutat de la Seda 2016’ o els actes organitzats, enguany, amb motiu del 20 aniversari de la declaració de la llotja com a patrimoni de la humanitat de la UNESCO”.

“L’aposta pel turisme cultural forma part de l’estratègia de legislatura”, segons Colomer, ja que aquest “ens posiciona en un mercat amb un poder adquisitiu rellevant, amb capacitat de generar impacte econòmic en el sector turístic”.

Aposta per vertebrar el territori

D’altra banda, Colomer ha remarcat que és “fonamental” apostar pel nostre paisatge i identitat mediterrània; per això “la nostra estratègia ha d’estar centrada a vertebrar el territori”, una idea en la qual ja s’està treballant al costat de les universitats. En concret, s’està propiciant el desenvolupament supramunicipal a través de 10 plans de Competitivitat Turística Territorial el 2016. A més, el conveni signat el passat mes de maig amb la Universitat de València té entre els seus objectius “vertebrar el nou model turístic, posar en valor el que tenim i assentar-ho en el mercat”.

A més, el responsable de la política turística de la Generalitat ha posat l’accent en el treball que s’està fent per a “requalificar les infraestructures vinculades als nostres recursos i destinacions”. Així, s’estan duent a terme, en les nostres platges, iniciatives noves com les casetes-vestuari o equipaments lúdics i higiènics d’última generació, a més d’espais adequats a les necessitats d’oci i bany específiques de les persones amb mobilitat reduïda.

Un bon any turístic

El responsable de la Agència Valenciana del Turisme també ha realitzat una estimació d’ocupació. En concret, ha assenyalat que tots els indicadors, observatoris i baròmetres ens indiquen que el 2016 està sent “i serà, més encara, segons ens anem acostant a desembre, un molt bon any turístic, tant en termes d’arribades de turistes internacionals, com les seues pernoctacions i despesa en destinació”.

Objectiu: aconseguir el 7 milions de turistes estrangers al PV

En aquesta línia, ha ressaltat que “enguany podem marcar un nou rècord en l’arribada de turistes internacionals i aconseguir els 7 milions de turistes estrangers en la nostra destinació”. Aquestes estimacions es basen en les dades de les estadístiques oficials que mostren un increment general dels principals emissors, entre els quals destaca notablement l’augment registrat en l’arribada de turistes procedents de França (+46,4%). A més, el nostre principal mercat, el britànic, ha crescut també un 24%; els Països Nòrdics, un 24,8%; Itàlia, un 28,8%, i Alemanya, un 5%.

Respecte al comportament dels turistes de l’Estat espanyol, Cels últims resultats oficials mostren que, en el primer trimestre, els residents han realitzat un total de 3,2 milions de viatges al PV, el nombre de viatgers s’ha incrementat un 38,64%; el de pernoctaciones, un 64%, i la seua despesa, un 64,19%. “Aquestes dades ens auguren molt bons resultats pel que fa al mercat nacional”, apunten.

Pel que fa la previsió que s’espera per a la campanya d’estiu, amb les xifres que s’estan registrant, s’espera una campanya estival “amb resultats molt positius i millors als registrats durant el passat any”.

Comparteix

Icona de pantalla completa