Diari La Veu del País Valencià
El dèficit del País Valencià cau un 84% en maig

RedactaVeu / València.

El dèficit del País Valencià s’ha reduït dràsticament en el mes de maig passat en relació al mateix període de 2015, segons es desprèn de les dades fetes públiques hui pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques. En concret, el desfasament entre ingressos i despeses en termes de comptabilitat estatal -que és el criteri que se segueix per a la notificació a la Unió Europea- s’ha reduït un 84%, en passar de -814,13 milions, el 0,80% del PIB valencià, a -137,73 milions, el 0,13% de la riquesa que genera el País Valencià, amb dades homogènies per a tots dos exercicis i ajustant l’efecte de la liquidació de 2014 que es va cobrar la setmana passada amb un repartiment equitatiu d’aquests recursos al llarg dels set primers mesos.

La comparació, que permet oferir una imatge fidel de la situació en incloure el volum de recursos disposats realment per la Generalitat, revela que el maig passat es va tancar amb sis vegades menys dèficit que en el mateix mes de 2015. En cinc mesos, la caiguda del dèficit és de 676,4 milions (en passar dels citats 814,13 milions a -137,73 milions), un descens en xifres absolutes del 84%.

Per al conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, les dades suposen la constatació que “estem fent els deures” i “hem introduït claríssimament factors de rigor en la gestió”. “Encara així -va emfatitzar Soler-, la Generalitat reivindica davant el Govern central la reforma del sistema de finançament per a rebre 1.325 milions addicionals, que són els que ens situarien amb els mateixos recursos econòmics per habitant que el conjunt de les comunitats”. “Els valencians no som menys que ningú”, ha recalcat Soler, qui ha subratllat que el sistema de finançament “està caducat des de l’1 de gener de 2014 però el Govern central s’ha negat a resoldre-ho; la Generalitat exigeix que es complisca la Constitució perquè els valencians tenim els mateixos drets que els altres”.

En eixe sentit, va advertir que l’infrafinançament és una realitat “gravíssima” i la Generalitat “segueix necessitant eixos 1.300 milions que es reivindiquen de millora del finançament autonòmic per a complir amb el límit del dèficit quan acabe enguany”. El sostre autoritzat per a tot l’exercici és del 0,7% del PIB. En 2015, amb dades homogeneïtzades de la liquidació, ja s’havia depassat eixe topall al maig (-0,80%), mentre ara encara s’està lluny, amb el citat -0,13%.

“Una hipoteca de 47.000 milions per a generacions futures”

Soler també ha destacat la tasca de “neteja comptable” que està escometent l’actual Consell, “després de 20 anys de descontrol en què els anteriors gestors van portar a la fallida la Generalitat, amb una hipoteca de despesa per a exercicis futurs que supera els 47.000 milions d’euros, la immensa majoria d’ells de deute i interessos”. “És un llast molt dur que hauran de pagar les generacions futures per culpa d’una gestió irresponsable que ara s’està reconduint”, ha assenyalat el responsable d’Hisenda.

El Ministeri d’Hisenda ofereix tots els mesos les dades de dèficit incloent les bestretes a compte de la liquidació de juliol que ha anat repartint entre els territoris de l’estat. Amb eixe criteri, la reducció dels números rojos del País Valencià resulta també cridanera, del 31,3%, en passar de -787 milions a -541 milions, un descens del 34% en termes percentuals, ja que de representar el 0,77% del PIB valencià s’ha situat en el 0,51%. En 2016, seguiria per sota del 0,70%, no així en 2015.

No obstant açò, en el mes de maig les bestretes amb prou faenes desvirtuen les xifres, ja que en 2015 va transferir 516 dels 684,4 milions de la liquidació de 2013 mentre en 2016 va avançar 536 dels 1.314,9 milions que corresponien del tancament de 2014.

El País Valencià és el que major import cobra en termes relatius en la liquidació del model. “És una altra derivada del greuge que implica el sistema de finançament caducat, ja que el rerefons és que el Govern reté quasi dos anys uns recursos que pertanyen als valencians”. Per aquest motiu, per a comparar xifres homogènies tenint en compte el volum real de recursos disposats, en el cas dels valencians és obligat el repartiment de la liquidació i així poder comparar magnituds homogènies i fidels a la realitat financera.

Comparteix

Icona de pantalla completa