Diari La Veu del País Valencià
L’incendi d’Artana presenta un focus actiu i un xicotet rebrot
EP / Castelló de la Plana

L’incendi d’Artana (Plana Baixa) presenta un focus actiu en la part sud-oest, on es concentren tots els operatius aeris, mentre que en el nord s’està treballant en un xicotet rebrot, segons ha informat aquest dimecres el director general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, qui ha agregat que ha comptat amb determinats aliats durant la nit, perquè s’ha registrat “un vent suau, carregat de molta humitat, que ha permès als operatius terrestres treballar amb certes garanties en un lloc inhòspit i ple de dificultats”.

En aquest sentit, ha apuntat que es pot accedir per terra amb “millor seguretat” i que els 400 efectius terrestres no han parat de treballar des que es van retirar els mitjans aeris.

El responsable de l’Agència de Seguretat ha destacat que en aquests moments es veu amb “cert optimisme” com transcorrerà el dia amb “l’aliat” de la climatologia, “en una situació en què les temperatures han baixat i cap la possibilitat que tinguem una mica de pluja, encara que si aquesta vinguera acompanyada de determinats tipus de vent, podria servir a la contra”. “Crec que els objectius els hem complit, encara que hem passat dues nits molt preocupants, on el més important era no posar en risc a cap dels tècnics que treballen en l’extinció d’incendis perquè la vida humana està per damunt de tot”, ha apuntat Ángel.

D’altra banda, ha explicat que l’incendi té un focus actiu en la partsud-oest, “on es concentren tots els operatius que estan volant”, mentre que en el nord, cap a Onda, s’està treballant en l’antiga pedrera, on es va iniciar el foc, “perquè hi ha hagut un xicotet rebrot”.

Causes del foc

Respecte a com va la investigació de les causes del foc, José María Ángel ha subratllat que en els últims incendis de Bolbait, Carcaixent, Tavernes, el Camp de Morvedre i la Serra d’Espadà està “la mà de l’home”. “Haurà sigut voluntari o no, haurà sigut per mala praxi, haurà sigut per crema d’uns rastolls, haurà sigut per una soldadura, haurà sigut per cremar uns estris vells…, però la societat no es pot permetre aquesta tipologia de praxi en el medi natural perquè atemptem contra el nostre patrimoni”, ha dit.

Sobre aquest tema, ha indicat que “de la mateixa forma que penalitzem quan un ciutadà entra en el Museu Sant Pius V i té una mala praxi en observar un patrimoni històric artístic, quan observem que hi ha un ús no correcte en la muntanya hem de penalitzar-ho”.

Preguntat si la causa de l’incendi ha pogut ser una crema de rastolls, ha assenyalat que són les forces i cossos de seguretat i els agents mediambientals els que estan investigant, encara que ha assenyalat que “importa poc quina tipologia d’acció haja provocat l’incendi, el que importa és que se’ns han cremat més de mil hectàrees ací i 4.000 entre Bolbait i Carcaixent, i en totes està la mà de l’home per mala praxi”.

Per la seua banda, el president de la Diputació, Javier Moliner, ha posat en valor la “heroïcitat” de tots els que “durant aquests dies s’han jugat la vida per a intentar tenir hui l’incendi en una situació amb clara evolució favorable”.

“Des de la màxima cautela i prudència, crec que estem assistint a les últimes hores d’aquest drama natural”, ha apuntat Moliner, qui ha subratllat que s’han aconseguit els dos objectius que se cercaven, “que no afectara les persones i que el cor de la Serra d’Espadà no es veiera afectat”. No obstant açò, el president de la Diputació ha informat que no s’ha baixat la guàrdia, “i el que cal fer és refredar tota la zona i sufocar qualsevol focus calent que poguera provocar reproduccions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa