Diari La Veu del País Valencià
El 38è Aplec dels Ports és i serà un mostrari de riquesa cultural de la comarca
Sixto Ferrero / València

Divendres comença el 38è Aplec dels Ports que enguany torna a Villores que es torna a mullar per les nostres arrels. Amb aquest lema, junt al títol: Comarca, Llengua i Cultura, l’organització, que treballa de manera assembleària, com ha explicat el membre de l’Organització Ivan Guimerà a aquest diari, ha preparat tot un seguit d’activitats per als dies 29, 30 i 31 de juliol, amb diferents ubicacions.

Hi haurà concerts, on destaquen Pirat’s Sound Sistema, Zoo, El Diluvi o Pepet i Marieta, encara que podeu veure tot el programa clicant a l’enllaç. Però el mostrari és molt més ampli, perquè diu Ivan Guimerà “l’aplec no és un festival de música, és molt més que això”, amb tot un seguit d’activitats culturals, com teatre, trobades de muixerangues i de colles de dolçaines i tabals”. Així, La Xalera de Vilafranca o Trobadorets portaran el teatre i la vessant escènica, la Conlloga de Castelló de la Plana i la Muixeranga de Vinaròs portaran les mostres d’equilibri i precisió, però també hi haurà exposicions fotogràfiques i màgia. La finalitat de l’aplec no és una altra que “potenciar i visibilitzar tota la riquesa que tenim, que no és poca, però que d’alguna manera estem apartats del món” bromeja Guimerà.

Enguany totes les institucions públiques s’han adherit a l’Aplec. De fet, la Diputació de Castelló sempre ha col·laborat “tant amb ajuda directa com indirecta” puntualitza, i en el mateix sentit els ajuntament de la comarca, on “la majoria ens han donat o facilitat qualsevol cosa que hem necessitat”. Qui no havia vist mai la necessitat d’estar-hi havia sigut la Generalitat, ni la Conselleria, però “fa uns dies presentàrem l’Aplec dels Ports a Castelló, i vingué el conseller Marzà”, diu Guimerà “és d’agrair”, això, i “el canvi” afegeix, perquè “una cosa com l’aplec que critica l’abandonament de les institucions envers la cultura, és d’agrair”.

Pel que fa a l’assistència, “és difícil de controlar, perquè no hi ha venda d’entrades i ens guiem pels anys anteriors”. No obstant això, esperen que aquest 38a edició no siga “ni més ni menys que la d’any passats”, això sí, el que no es pot perdre per cap motiu és la idiosincràsia de l’aplec, “no volem que siga un festival de música, sinó un aplec amb les seues reivindicacions, crítiques i la defensa de la cultura”.

Zona d’acampada a l’Aplec dels Ports.

Per a conèixer horaris, activitats i ubicacions, així com les normes de civisme i funcionament, podeu consultar la web de l’Aplec dels Ports.

Comparteix

Icona de pantalla completa