Diari La Veu del País Valencià
A la Valenciana portarà al TC el veto ‘caciquil’  al seu grup parlamentari
RedactaVeu / EP / Madrid / València

Així ho han anunciat en sengles rodes de premsa en el Congrés la diputada valenciana de Podem Ángela Ballester i la portaveu d’En Marea, Alexandra Fernández, després que PP, PSOE i Ciudadanos hagen rebutjat la constitució dels seus grups parlamentaris i que, per contra, la Mesa haja decidit posposar fins al divendres la seua decisió respecte a Convergència, que vol constituir el seu propi grup però no compleix els requisits que fixa el Reglament.

Per a Fernández, la Mesa ha deixat clar que té una “doble vara de mesurar” i que no es regeix per criteris reglamentaris sinó que anteposa els “interessos de partit” als “drets democràtics” dels ciutadans que van votar a En Marea i A la Valenciana, però no podran tenir veu pròpia en l’hemicicle.

En termes similars s’ha pronunciat Ángela Ballester, qui ha incidit que el veto als seus grups correspon a la “voluntat política” de PP, PSOE i Ciudadanos i no al Reglament. “És una llàstima que hi haja una Mesa de majoria conservadora, gràcies a un pacte del PP i C’s amb els nacionalistes, que no vulga reconèixer que hi ha un país nou que hauria d’estar reflectit en les institucions”, ha denunciat.

Encara que recórreguen la decisió de la Mesa per a poder elevar després l’assumpte al Tribunal Constitucional, els diputats d’En Marea sol·licitaran el seu ingrés en el grup confederal d’Unidos Podemos i el mateix faran els parlamentaris valencians d’Esquerra Unida del País Valencià i els de Podem.

Està per veure quina decisió pren l’Executiva de Compromís sobre els quatre diputats de la seua formació, encara que el seu portaveu Joan Baldoví ja ha avançat que la seua opció és integrar-se en el Grup Mixt com ja van fer en l’anterior legislatura.

Ballester ha admès que li agradaria que la candidatura d’A la Valenciana es mantinguera unida, però ha destacat que els diputats de Podem i el d’EUPV creu que poden treballar “millor pels interessos dels valencians” dins del que serà el tercer grup de la Cambra. No obstant açò, ha garantit que seguiran col·laborant amb els seus col·legues de Compromís si finalment van al Mixt.

Els diputats d’A la Valenciana van presentar el divendres 22 en el Congrés la seua petició per a conformar un grup parlamentari propi en l’hemicicle, com ja van intentar sense èxit en la fallida legislatura anterior. L’òrgan del Congrés, presidit per l’exministra Ana Pastor, esgrimeix, segons l’article 23.2 del reglament de la Cambra, que els diputats de formacions polítiques que no s’han enfrontat davant l’electorat no poden constituir-se en grup parlamentari.

Comparteix

Icona de pantalla completa