Diari La Veu del País Valencià
Condemnat a la presó l’exalcalde de Cullera per l’incendi causat per uns focs artificials

EP/ Cullera.

La secció tercera del Jutjat penal número 3 de València ha condemnat l’exalcalde de Cullera (Ribera Baixa), el ‘popular’ Ernesto Sanjuán, a un any i nou mesos de presó per un delicte d’incendi per imprudència greu i al pagament de més de 1.000 euros a la Generalitat en concepte de responsabilitat civil, després d’haver autoritzat la celebració d’uns focs artificials que van ocasionar un incendi que va afectar 3,2 hectàrees d’aquesta localitat el 2014.

La sentència, que es dicta després de l’acord de conformitat aconseguit entre les parts, aprecia l’atenuant de reparació del dany i imposa, a Sanjuán, el pagament d’una multa de sis euros diaris durant sis mesos, segons es desprèn de la sentència facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

En el document, el jutge detalla que el dia que es va produir l’incendi, la nit del 26 al 27 d’abril de 2014, el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat Valenciana havia decretat el nivell 3 de preemergència per risc extrem d’incendi forestal.

Els fets van succeir durant les Festes Majors de Cullera, que comptaven en la seua programació d’activitats amb un castell de focs artificials en una zona de muntanya d’aquesta localitat.

El llavors alcalde va autoritzar la celebració dels focs artificials malgrat que hores abans el responsable del Consorci Provincial de Bombers havia enviat un fax al consistori –que tenia com a destinatari el primer edil– en el qual informava del nivell de preemergència per risc d’incendis i de la prohibició de realitzar espectacles pirotècnics d’acord amb la Llei Forestal Valenciana.

No obstant això, quan va arribar l’hora prevista per al llançament, sobre les 22:50 hores del 26 d’abril, “malgrat les condicions absolutament inidònies i l’expressa i específica prohibició de realitzar qualsevol tipus d’activitat pirotècnica en aquest lloc, sense consultar amb expert algun”, el llavors alcalde “va ordenar el llançament del castell de focs artificials que es va dur a terme per empleats de la pirotècnia, als qui l’acusat, ni tampoc persona cap persona de la seua delegació, consta que comunicara aquesta prohibició”, segons la resolució judicial.

Sobre aquest tema, el jutge apunta que “com a conseqüència de tan frontal inobservança de les més mínimes precaucions i del llançament del castell en aquestes condicions, es va originar un incendi que va afectar la partida denominada ‘Cabesol-Muntanya dels abosses'” i va afectar 3,2 hectàrees de terreny de propietat municipal.

El foc, que es va propagar “a gran velocitat” com a conseqüència de la intensitat del vent, va obligar a evacuar els veïns de diversos habitatges –que no van resultar danyats–. Finalment, les flames es van extingir a les 18:30 hores del 27 d’abril del 2014; la Generalitat Valenciana va ser qui va assumir el cost de les tasques d’extinció, que van ascendir a 1.092,32 euros; xifra que l’ara condemnat haurà d’abonar al govern autonòmic.

Per aquests fets, el jutge ha condemnat Sanjuán a una pena d’un any i nou mesos de presó –tot i que no hi ingressarà– per un delicte d’incendi per imprudència greu amb l’atenuant de reparació del dany i, també, al pagament d’una multa de sis euros diaris durant sis mesos. El magistrat ha absolt l’Ajuntament de Cullera de l’acció civil inicial d’actuacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa