Diari La Veu del País Valencià
Més de 5.500 ha afectades per incendis forestals al País València en 2016
RedactaVeu / EP / València

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha encetat aquest divendres la roda de premsa posterior al ple del Govern valencià agraint el treball realitzat per tots els efectius que “s’han deixat la pell” en les tasques d’extinció de l’incendi declarat aquesta setmana a Artana (la Plana Baixa). “Tots aquests efectius són herois per deixar-se la pell apagant uns incendis que eren evitables”, ha subratllat.

La portaveu del Govern valencià ha concretat que, des de l’1 de gener de 2016 fins ara, el foc ha calcinat 83 hectàrees a les comarques de la demarcació d’Alacant, 29 hectàrees a les de Castelló −sense comptar amb l’incendi d’Artana, encara no extingit i que ha afectat, de forma provisional, 1.534 hectàrees dels termes municipals d’Artana, Onda, Tales, l’Alcúdia de Veo i Eslida−, i 3.906 hectàrees a les de València. En total, 4.018 hectàrees arrasades pel foc, a les quals s’han de sumar les 1.534 afectades per l’incendi d’Artana.

Sobre aquest tema, ha recalcat que tots aquests incendis eren “evitables” perquè han sigut causats per la mà de l’home, de manera intencionada o no. Per aquesta raó, ha demanat a la població que respecte les recomanacions i prohibicions, “moltes d’elles de sentit comú”, per a evitar que tornen a produir-se.

“El nostre objectiu és evitar els incendis. Els registrats aquesta setmana eren evitables i obeeixen a causes humanes. Per això, el millor es seguir les recomanacions, respectar les prohibicions i aplicar el sentit comú: no es tiren burilles, ni enceses ni apagades, ni fòsfors a un terreny forestal o amb vegetació seca. No s’encén foc en terreny forestal ni en zones pròximes ni en zones habilitades per a açò. No es tira brossa a la muntanya, especialment aquella que puga resultar focus de combustible, com el vidre. No es tiren coets a la muntanya i sobretot està prohibida, del 15 de juny al 15 de setembre, la crema de restolls”.

“Si tots els ciutadans tenen en compte aquestes recomanacions, estic segura que evitarem molts incendis”, ha postil·lat.
Reunió amb els alcaldes dels municipis afectats per l’incendi d’Artana

Pel que fa l’incendi –estabilitzat− d’Artana, Oltra ha anunciat que el president Ximo Puig i la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, es reuniran la propera setmana amb els alcaldes de les poblacions afectades per aquest foc una vegada es done per extingit. L’objectiu no és altre que analitzar l’engegada de les ajudes previstes en els fons de contingència que rebran pels danys causats pel foc, igual que s’ha realitzat amb les localitats afectades pels últims incendis.

Mónica Oltra ha destacat la “rapidesa” amb què el Consell vol engegar el procés d’aquestes ajudes, en menys d’una setmana, i ha recordat que el Govern del País Valencià, “el primer que va fer va ser augmentar substancialment” la partida de prevenció encara que, ha puntualitzat, “és veritat que no s’han revertit les retallades”.

També ha ressaltat que “s’ha fet moltíssim”, com establir un comandament únic, “fet que altres comunitats autònomes volen copiar perquè funciona com un rellotge i és molt eficaç”, i ha lamentat que ara s’haja de fer front a la “presumpta mossegada” de l’exconseller de Governació Serafín Castellano per l’adjudicatària del servei aeri d’extinció d’incendis ja que, ha indicat, “estaria bé que els diners desviats a corrupció s’hagueren invertit en prevenció i més efectius”.

Zona afectada per l’incendi declarat enguany a Carcaixent. Foto: EP.

A més a més, el Consell ha acordat ampliar 20 dies més el termini perquè els municipis afectats pels incendis forestals ocorreguts els passats dies 15,16 i 17 de juny al País Valencià puguen presentar les estimacions de danys provocats pel foc. El passat 23 de juny, el Consell va acordar obrir un procés pel qual els municipis afectats pels incendis comptaven amb 30 dies per presentar les seues estimacions de danys amb la finalitat de ser avaluats pels serveis tècnics de la Generalitat i determinar l’import global aproximat que haurà d’atendre’s a càrrec dels fons de contingència de l’exercici pressupostari de 2016. No obstant açò, en resposta a la petició de nombrosos municipis afectats, el Consell amplia el termini a 50 dies per a rebre les estimacions de danys en infraestructures, béns públics, instal·lacions agràries o altres sectors econòmics, així com de béns mobles o immobles de persones físiques i jurídiques que no estigueren coberts pel sistema.

Comparteix

Icona de pantalla completa