Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià diu adéu al juliol més sec des del 2007
RedactaVeu / València

La temperatura mitjana del mes de juliol arreu de les comarques del País Valencià ha sigut de 24,3 graus centígrads, és a dir, 0,3 graus més alta que la de la climatologia de referència, mentre que la precipitació mitjana, 5,2 litres per metre quadrat, ha estat un 54 per cent inferior a la mitjana climàtica del període 1981-2010. Aquestos dos factors han convertit aquest juliol de l’estiu 2016 en el més sec des de l’any 2007.

Així, es desprèn de l’Avanç Climatològic de la Delegació Territorial de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) que el setè mes de l’any ha sigut “sec” i tèrmicament “normal”.

Un 54% menys de pluges

Pel que fa a les pluges, la precipitació mitjana del mes, 5,2 litres per metre quadrat, és un 54 per cent inferior a la mitjana climàtica del període 1981-2010 (11,3 litres per metre quadrat) i es qualifica el mes com a “sec”.

En concret, juliol de 2016 ha sigut el mes més sec des de 2007, ja que sol ser el mes menys plujós al País Valencià. Tot i això, el dèficit de precipitació d’aquest mes no sol tenir molt d’impacte en el balanç anual.

En dues terceres parts del territori valencià, la precipitació ha sigut inferior a 5 litres per metre quadrat. El màxim de precipitació acumulada durant el mes s’ha observat a l’interior de Castelló −Vilafranca, 40,6 litres per metre quadrat, i Montanejos, 32,6 litres per metre quadrat− i en el litoral de la Marina Alta i la Safor per les precipitacions registrades en el matí del dia 13 −Miramar, 25 litres per metre quadrat−.

En l’actual any hidrològic 2015-2016, entre l’1 d’octubre de 2015 i el 31 de juliol de 2016, només s’ha acumulat al País Valencià un 60 per cent de la precipitació que seria normal en aquests 10 mesos i, per tant, el dèficit és del 40 per cent.

Precipitació mijtana al PV des de 1950. Imatge: Aemet.

Totes les comarques, amb dèficit pluviomètric

Totes les comarques presenten dèficit pluviomètric, però és més acusat en el litoral i prelitoral de València i en el nord d’Alacant, ja que en comarques com la Ribera Alta i Baixa, la Vall d’Albaida, la Safor, l’Horta Nord i Sud i el Comtat la precipitació acumulada en aquests 10 mesos no arriba ni a la meitat del que sol ser normal. En l’altre extrem, a comarques de l’interior de la demarcació de Castelló com l’Alt Millars i els Ports el dèficit és del 20 per cent.

Temperatures

Quant a les temperatures, en l’evolució des de 1950, es veu el gran contrast entre juliol de 2015, que va ser el més càlid de la sèrie, i juliol de 2016, que ocupa un lloc central i ha sigut més de dos graus centígrads més fresc que juliol de l’any passat.

Al llarg de juliol s’han alternat períodes relativament càlids, com el de les dues primeres setmanes, amb dies frescos, com va ocórrer durant la setmana del 13 al 20; encara que el record més proper és la calor dels dos últims dies del mes, quan es van superar els 40 graus a moltes localitats de les comarques Centrals i del Sud del nostre territori.

Entre aquestes poblacions, destaca Ontinyent, amb 43,5 graus; Pego, amb 42,7; Xalans i Xàtiva, amb 41,2 graus; Carcaixent, amb 40,3 graus, o Llíria i Bicorb, amb 40,2 graus en tots dos casos. En l’altre extrem, els dies més freds van ser el 14 i el 15. Les matinades d’aquests dos dies van ser fresques, fins i tot fredes a localitats d’interior com Vilafranca, que va arribar a tenir una mínima de 5 graus.

Comparteix

Icona de pantalla completa